6 let vězení pro agresivního útočníka: ZNIČIL ŽIVOT HVĚZDĚ ORDINACE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

6 let vězení pro agresivního útočníka: ZNIČIL ŽIVOT HVĚZDĚ ORDINACE!

Ordinace v růžové zahradě
Ordinace v růžové zahradě (Foto: ČT, TV Nova)

Aktivně hrál florbal, chodil do práce. To vše se pro Radka Zelinku (28) změnilo poté, co ho opilý Ukrajinec Andrij S. (21) pobodal a on tak přišel o nohu. Útočníka teď soud poslal na šest let do vězení.

Pro Andrije S. znamená šest let mírný trest. Státní zástupce ho totiž vinil z pokusu o vraždu, za kterou mohl jít do vězení až na 18 let. „Neprokázal se úmysl, že by obžalovaný chtěl muže usmrtit,“ vysvětlil soudce Jan Hostaš, proč čin překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví. Kromě vězení, čeká útočníka vyhoštění z Česka na 10 let a úhrada 200 tisíc korun odškodného, byť mladý sportovec požadoval přes sedm milionů.
Sportovec Radek se teď musí vyrovnat s tím, že je v jeho životě všechno jinak. „Dříve jsem hrál florbal, teď nemůžu. Dělal jsem svářeče, to teď také nejde,“ svěřil se Zelinka Aha!. Všechny své síly teď vkládá na to, aby se mohl lépe pohybovat. „Každý den se snažím chodit. Opírám se o berle, daleko ale nedojdu,“ dodal.

Motýlkem přeťal tepny
Tragédie se odehrála loni v listopadu v Plzni. Radek šel po ulici s přítelkyní a kamarádem. Nečekaně je napadli tři opilí Ukrajinci a jeden z nich vytáhl nůž. „Šlo o tzv. motýlek s deseticentimetrovou čepelí, mladíka jím dvakrát bodl do břicha,“ popsal Martin Rykl. „Nikoho jsem nebodl!“ hájí se přitom Andrij S. Ukrajinské útočníky chytili a policii předali jejich krajané. Radek skončil v nemocnici, kde mu lékaři zachránili život. Kvůli poškození tepen mu ale museli amputovat levou nohu ve stehně. Na pravé má po útoku obrnu lýtkového nervu. Na jedné noze má tak protézu, na druhé ortézu.

 

Zahrál si v Ordinaci
Dříve aktivní mladík už o nohu přišel »dvakrát«. Podruhé před kamerou seriálu Ordinace v Růžové zahradě, kde na jeho postavu spadl kus skály a nohu mu rozdrtil. Doktor Ota Kovář (Martin Stránský, 49) mu ji na místě uřízl, přesto chlapec zemřel. „Já na rozdíl od seriálu přežil, ale stálo mě to nohu. Netušil jsem, že mi ji uřízli. Přišel jsem na to až dva dni po operaci, když jsem odhrnul deku. Bylo to tehdy hrozné,“ svěřil se Radek, kterého na natáčení přivezli rovnou z rehabilitačního centra na Malvazinkách, kde se zotavoval.

Pomáhají mu
Kromě dalších osobností Radkovi pomáhá i herec Petr Batěk (47), který mu věnuje výdělek ze své knihy. Radkovi spoluhráči z florbalového týmu Kati Kadaň zase zorganizovali veřejnou sbírku, z níž je financována jeho rehabilitace.

Florbalista Radek Zelinka přišel o nohu, teď září v Ordinaci!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.