Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze: »Změňte svůj přístup nebo uvidíte!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze: »Změňte svůj přístup nebo uvidíte!«

Čang Ťien-min
Čang Ťien-min (Foto – Velvyslanectví ČLR, ara)

Jestli se rozzlobíme, budeme zlí... jako by názvem slavného filmu hrozila čínská ambasáda současnému vedení metropole za to, že v pondělí dalo vale sesterské smlouvě s Pekingem.

Smlouvu schválil magistrát v roce 2016, ještě pod vedením Adriany Krnáčové (59, ANO). Současní radní ji vypověděli v pondělí, rozhodnutí teď musí schválit zastupitelstvo. „Důvodem je neochota čínské strany jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny,“ vysvětlili. Čínský velvyslanec Čang Ťien-min (49) tento bod ale brání! „Vyzýváme magistrát, aby změnil přístup, přizpůsobil se trendu vývoje a historického pokroku a vrátil se zpět na cestu, která podporuje rozvoj bilaterální vztahů. V opačném případě nakonec pocítí újmu jeho vlastní zájmy,“ pohrozil dokonce mluvčí velvyslanectví. Uznání jedné Číny považuje totiž za zásadní. „Do diplomacie výhrůžky nepatří,“ opáčil ministr zahraničí Tomáš Petříček (38, ČSSD). Vedení města upozornilo, že chce smlouvu odpolitizovat, a že sporný bod Peking ve smlouvě s řadou jiných měst nemá.

Tomáš Petříček
„Vypovězení sesterské smlouvy je narušením důvěry,“ je také uvedeno v prohlášení zveřejněném velvyslanectvím na facebooku.
„Vypovězení sesterské smlouvy je narušením důvěry,“ je také uvedeno v prohlášení zveřejněném velvyslanectvím na facebooku.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.