Tipy na výlety: Ochutnejte muzea…II.
Ne každý se vyžívá v návštěvě obrazových galerií či technicky zaměřených expozic. Co ale dozajista máme všichni společné, je láska k dobrému jídlu a pití. Proč se tedy nevydat za poznáváním historie našich oblíbených laskomin? Takto řekněme gastronomicky orientovaných muzeí je u nás v republice několik a většina z nich je otevřena i nyní, v zimní sezoně. Tak pojďme na výlet, který voní nejen lahodnou čokoládou nebo šálkem kávy…
Praha: Muzeum kávy Alchymista
Historie tohoto nápoje, bez kterého si většina z nás neumí ranní vstávání ani představit, sahá do roku 525 n. l., kdy byla objevena v Etiopii. Od té doby se káva rozšířila do celého světa a stala se součástí mnoha rituálů. Pražské Muzeum kávy Alchymista je jedním z mála, které se historii kávových bobů věnuje. Zdejší výstava se sestává z kuriózních, dávno zapomenutých exponátů, jako jsou třeba mlýnky na kávu nebo strojky na pražení a servírování kávy. Uvidíte tu samozřejmě i notoricky známé plechové krabičky, v nichž se dříve káva prodávala, sledovat budete v podstatě celou cestu nenápadného hnědého zrnka od jeho sběru na plantáži až do šálku v kavárně. V muzeu si pochopitelně můžete vychutnat různé druhy čerstvě pražené kávy.
Kdy a za kolik: Otevřeno je od úterý do pátku mezi 12. a 18. hodinou, o víkendech pak mezi 11. a 18. hodinou. Vstupné dospělého vyjde na 80 Kč, dětské je o polovinu levnější.
Dobrovice: Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství
Tři v jednom a ještě něco navíc. I tak by se dala ve zkratce charakterizovat expozice muzea ve středočeské Dobrovici, která leží nedaleko Mladé Boleslavi. Objekt najdete v původním hospodářském dvoře, který pochází zhruba z 16. století. Nejprve se tu vařilo pivo. Dnes tu svým návštěvníkům představují rozsáhlou expozici, která se věnuje historii výroby cukru, lihu a pěstování cukrové řepy v českých zemích. K vidění jsou modely různých technologických zařízení, nádob i pracovních oděvů. A od poznávání původních výrobních metod je to už pouhý krůček k metodám současným. Po předchozí domluvě rádi vezmou zájemce do továrny na výrobu lihu. Takzvaná sirobová kampaň tu totiž začíná právě v únoru. A pokud už vás poznávání gastronomických vychytávek nebude bavit, zavítejte také výstavu o historii města, které se stalo inspirací pro Hrabalovy Ostře sledované vlaky.
Kdy a za kolik: Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin. K dispozici je několik prohlídkových okruhů, vstupné na ten základní stojí 100 Kč. Za projití všech návštěvnických tras zaplatíte o padesát korun více.
Více tipů na návštavy muzeí najdete v tištěném Aha! pro ženy.