VOLEBNÍ ZPRAVODAJSTVÍ: Jak probíhá bitva o Hrad, drsné dozvuky páteční debaty a vše o hvězdě Witowské! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

VOLEBNÍ ZPRAVODAJSTVÍ: Jak probíhá bitva o Hrad, drsné dozvuky páteční debaty a vše o hvězdě Witowské!

VOLBY plné překvapení!
VOLBY plné překvapení! (Foto ara)

Oba prezidentské kandidáty přišly ve čtvrtek večer do pražského Rudolfina podpořit dvě silné klaky. Nechyběly v nich ani známé tváře. Zemanovi tleskal zpěvák Daniel Hůlka (49) i všeuměl František Ringo Čech (74), na Drahoše zase vrhaly dlouhé pohledy herečky Aňa Geislerová (41) či Jitka Schneiderová (44). 

Do prvních řad usedly nejen manželky obou mužů, kteří se utkávají o post hlavy státu, ale také osobnosti kulturního a sportovního života. Za Jiřího Drahoše se postavil také např. legendární hokejový brankář Dominik Hašek (52), Zemana volí olympijský vítěz z Mexika 1968 Jan Kůrka (74).

Moderátorka nadchla diváky i odborníky: Witowská pískala rovinu!

Ze všech stran se šíří chvála na moderátorku prezidentské debaty na obrazovkách České televize Světlanu Witowskou (45). Její výkon si pochvalují podle sociálních sítí nejen diváci, kterých bylo v některých okamžicích až tři miliony ale i odborníci.

Jan Kubáček (36), politolog

„Debata s moderátorkou Světlanou Witowskou byla korektní, prostředí důstojné. Pozitivně hodnotím, že moderátorka byla vůči oběma stranám velice neutrální.“

Karel Komínek, Institut politického marketingu

„Podala profesionální výkon, za což ji také prezident Zeman pochválil. Na rozdíl od debaty na Primě, kde to vypadalo jako na fotbalovém zápase, a je chyba televize, že to připustila, byla debata na České televizi důstojná.“

Lukáš Jelínek (44) politolog

„Paní Witowská svou první velkou debatu zvládla velmi dobře. Tento odlišný formát prezidentské debaty přinesl plusové body jak oběma kandidátům, tak samotné České televizi.“

Leoš Kyša, komentátor mediálního webu Mediahub.cz

„Odvedla naprosto neuvěřitelný výkon. Nikomu z kandidátů nenadržovala, krotila je oba stejně. Jak se říká ve fotbale, pískala rovinu, a to je hrozně cenné. Bylo by načase, aby se Otázky Václava Moravce přejmenovaly na Otázky Světlany Witowské. Ona je moderátorka amerického typu, kdyby dostala více prostoru, mohla by ovlivnit i ostatní moderátory. To kdyby to v Americe zkusili třeba Korentang nebo Soukup, tak by jim tam dali sušenku a řekli, ať zůstanou v šatně. Ona na to má.“

Světlana místo Moravce?

Po sociálních sítích se šíří názor, že by Světlana Witowská měla moderovat také nedělní Otázky. Bookmakeři Chance ale nadšení televizních fanoušků půvabné moderátorky poněkud mírní. „Upřímně řečeno, naši bookmakeři na změnu hlavní hvězdy Otázek příliš nevěří. Na odvolání Václava Moravce už byla v minulosti řada politických tlaků a i ty on nakonec vždy bez problémů ustál. Proto jsme na takovou možnost vypsali vysoký kurz 10:1,“ řekla Aha! tisková mluvčí Chance, Markéta Světlíková.

Politologové o čtvrteční debatě v pražském Rodolfinu v České televizi: Pánové, byl tam posun, ale stále máte co zlepšovat!


Kandidáti na Hrad se ve druhém kole televizního souboje velmi zlepšili. Miloš Zeman (73) se ve čtvrtek lépe ovládal, a naopak Jiří Drahoš (68) zvolil více útočnou taktiku, ale u obou je pořád co pilovat. Shodují se na tom politologové, které Aha! oslovilo.

Jan Kubáček (36): Zeman to zvládl s nadhledem

„Závěrečným slovem si publikum získal Miloš Zeman – díval se do kamery a mluvil srozumitelně. Jiří Drahoš se do kamery nedíval a začal nějakým výčtem – jako když vyjmenováváte obsah nákupního košíku. Drahošovi se dařilo v průběhu diskuse sekundovat, ale zbytečně za každou cenu útočil – někdy na adresu Miloše Zemana až v legračních věcech. Šlo například o popichování na adresu jeho osobních kvalit. Přijde mi, že Miloš Zeman debatu zvládal lépe. S určitým nadhledem. Naopak Jiří Drahoš se nechal vytočit redaktorkou Witowskou u otázky na jeho manažera Kleindiensta. To bylo naprosto zbytečné. Drahoš oproti předchozí diskusi mluvil více srozumitelně, ale pořád to bylo takové tuhé.“

Lukáš Jelínek (44): Drahošův útok měl smysl

„Myslím, že oba kandidáti byli lepší, než v předchozí debatě na Primě. Ideálního prezidenta jsem v diskusi ale neviděl. Miloš Zeman na mě působí, že má nejlepší léta v politice za sebou. Jiří Drahoš proti tomu na svá nejlepší politická léta teprve čeká. Nicméně současný prezident dokázal využít svých silných rétorických schopností, kterými se dokázal přenášet nad problémy. Drahošův ostrý start mohl na některé diváky působit až moc agresivně, na druhou stranu na začátku má publikum největší pozornost a z tohoto pohledu dává Drahošův útok smysl.“

Nepravdy v debatě na ČT? Drahoš vyhrál! Zeman 14x mystifikoval...

Kolik nepravd zaznělo v prezidentské debatě na České televizi? Podle webu Demagog.cz hned v 17 případech. Například, když dobyvatel Hradu Jiří Drahoš (68) tvrdil, že vláda současného prezidenta Miloše Zemana (73) v roce 1999 nabídla v ČR 5 tisíc míst muslimům z Kosova. Nepravdy ale zazněly i od jeho rivala Zemana. Ten se mýlil, když tvrdil, že twitterový účet mluvčího Jiřího Ovčáčka je jeho soukromou záležitostí. Server hodnotil 52 faktických výroků Zemana a 38 akademika. A kdo nakonec dopadl lépe. Podle analytiků Drahoš, který řekl 3 nepravdy oproti Zemanovým 14 mystifikacím.

Druhé kolo prezidentských voleb: Přísná bezpečnostní opatření. Zeman vyhlížel prsa, Drahoš zase dětičky!

Oba prezidentští kandidáti si pro svoji volbu vybrali včerejší třetí hodinu odpolední. A zatímco prezident Miloš Zeman (73) a hlavně jeho bodyguardi vyhlíželi polonahou ženu, Jiří Drahoš (68), doprovázený rovněž ochránci, se fotil s dětičkami.
Zeman se už při příchodu do volební místnosti na pražských Lužinách, kam ho doprovodila manželka Ivana (52), zvědavě rozhlížel. „Právě čekám, kdy se zase vyřítí polonahá žena, ale tentokrát už asi ne,“ pronesl v dobré náladě. Popravdě řečeno, tentokrát by svůj svlečený protest neměla ukrajinská aktivistka, která zpestřila první kolo, tak snadný.

Manévry ochranky

Panovala tu přísná bezpečnostní opatření, policisté hlídkovali už před budovou základní školy v Brdičkově ulici, kontrolovali prostranství a voliče nabádali, aby přicházeli po určených trasách. Trhaviny hledal i policejní pes a nervózní bodyguardi pak venku i uvnitř předváděli ochranu prezidenta jak z těch nejlepších hollywoodských trháků. Do volební místnosti se dokonce nedostalo přes 20 novinářů, před budovou byli nuceni zůstat i zástupci zahraničních médií. „Novináři bránili ve vstupu, tak jsem se domluvila s ochrankou, že to utneme,“ vysvětlila to předsedkyně volební komise Markéta Čížková. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to považuje za správné.

Zeman ale vzdor tomu, že se už žádné polonahé dívky nedočkal, nešetřil vtipem. Když dostal volební lístky pronesl: „Jsou dva, tak já jdu přemýšlet.“ žertoval.

Akademik v kondici

Zemanův rival volil v hasičské zbrojnici v pražských Lysolajích. I jeho doprovázela manželka Eva (66). Akademik se nechal slyšet, že by byl rád, kdyby byla volební účast podobná jako v prvním kole, tedy nějakých 62 %. A shrnul svoji kampaň. „Bylo to náročné, ale mám dobrou kondici, tak jsem to vydržel s přehledem. Až ta závěrečná etapa byla náročná,“ uvedl.

I tady před volební místností policie regulovala dopravu a na místě byli i policisté v civilu. Na hlasování dohlíželi i bodyguardi, kteří Drahoše v posledních dnech kvůli výhrůžkám všude doprovázejí. Na Zemanova vyzyvatele čekalo před volební místností asi 20 dětí z Lysolají, dvě děvčata mu po odevzdání hlasu předala obrázek. Prezidentský kandidát s manželkou se s nimi poté vyfotografoval.

Klaus: Skrýval názory

Exprezident Václav Klaus (76) přišel volit bez manželky Livie, zato ale se snachou a vnukem. Hlas dal Zemanovi, protože ví, co od něj může čekat. Drahoše považuje za riskantní volbu, které se prý bojí. „On se strašně snažil, aby nedal najevo, jaké jeho skutečné názory jsou,“ řekl o něm Klaus.

Fiala: Sliby chyby

Předseda ODS Petr Fiala (53) odevzdal v Brně hlas Drahošovi. Svoji volbu na rozdíl od prvního kola prozradil. Volil prý podle cíle ODS, kterým je konec prezidenta Miloše Zemana na Hradě. Ten prý pět let dělá něco jiného, než sliboval. Podle Fialy se nezkušenost Jiřího Drahoše v politice dá překonat.

Filip: Bez usnesení

Šéf komunistů Vojtěch Filip (63) volil stejně jako v prvním kole v Českých Budějovicích. A do urny hodil i lístek se stejným jménem. I když komunisté před druhým kolem nevydali žádné usnesení, Filip už dřív řekl: „Já osobně budu podporovat Miloše Zemana.“

Omylem mohli volit Fischera

Volit nejen Zemana nebo Drahoše, ale i »propadlíka« z prvního kola Pavla Fischera mohli lidé v českobudějovické Rudolfovské ulici. Komise tu totiž vydávala i jeho volební lístek. Natištěny pro druhé kolo totiž ze zákona musí být všechny lístky kvůli případu, že by náhle některý ze dvou finalistů odstoupil. Po upozornění jednoho z voličů komise svůj omyl napravila.

V Čilé na Rokycansku mají čilé voliče: V prvním kole přišli všichni! A k tomu ještě dva navíc...

Vzorné voliče mají v jednom z nejmenších volebních okrsků v Česku, v Čilé na Rokycansku. V prvním kole prezidentské volby jich přišlo k urně všech 15. Včera jako první odvolila 101letá obyvatelka obce Marie Macáková.

„Lidé tady chodí volit po oba dny, jen teď naposledy přišli všichni už v pátek. V sobotu pak dva chalupáři na voličské průkazy,“ popsala členka volební komise Ivana Hájková (61).

Ve druhém kole prezidentské volby jako první odvolila krátce po 14. hodině Marie Macáková (101). Už se hůře pohybuje, a tak ji doma navštívily členky komise s volební urnou. „Pamatuji všechny naše prezidenty. Nejraději jsem měla Masaryka,“ řekla čiperná seniorka. Ta nyní volila současnou hlavu státu. „Toho už znám,“ uvedla. V prvním kole tam ale získal nejvíce jeho vyzyvatel.

Členka volební komise Milena a její tradiční polévka: Místo dršťkové kulajda!

Už podesáté zasedá v okrskové volební komisi Milena Liptáková (61) z Úlovic na Lounsku. Pokaždé přitom svým třem kolegyním vaří volební polévku. Oblíbily si ji natolik, že se z toho stala už tradice.

Vařím různé polévky, většinou bramboračku nebo kulajdu, ty jsou nejoblíbenější. Na druhé kolo prezidentských voleb jsem ale chtěla udělat držkovku, přišla mi příznačná s ohledem na vášnivé diskuse, které se kolem kandidátů vedou,“ řekla. Nakonec ale připravila hrnec kulajdy, kterou vařila už během parlamentních voleb. „Kolegyním chutnala, přály si ji znovu,“ vysvětlila. Dodala, že polévku, kterou k ní chodí ochutnávat i sousedé, vaří z brambor a mléka, přidává máslovou jíšku, sušené houby, vařené vejce a koření.

Volby na poslední chvíli

Do kdy mám čas? Dnes se volí od 8 do 14 hodin.

Kdy můžu volit? Je-li vám nejpozději dnes 18 let a jste občanem ČR.

Co musím mít s sebou? Platný občanský průkaz či cestovní, diplomatický nebo služební pas, mimo místo bydliště pak i voličský průkaz.

Jak to proběhne? Komise si vás zapíše, vydá vám lístky dvou kandidátů a úřední obálku, do níž za plentou jeden ze dvou lístků vložíte a až před komisí vhodíte do urny.

Kdy je hlas platný? Poškozený, přeložený či různě upravený lístek je platný, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje.

Kdy je hlas neplatný? Ten, který není na předepsaném tiskopise, je přetržený, není vložen do úřední obálky či je v obálce víc hlasovacích lístků.

Co když jsem nemocný? Můžete si ještě v průběhu voleb vyžádat u volební komise přenosnou urnu domů.



Přečtěte si
lalia
27. 1. 2018 • 21:29

Zeman udělal dojem rozvahou a klidem,Drahoš byl uštěkaný a napadal Miloše.U diváků nezabodoval.

zvonekdozahrady
27. 1. 2018 • 20:35

Velká gratulace panu Zemanovi a dík jeho voličům.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.