VIP Prostřeno: Pavel Cejnar a jeho písmenková polévka
Pavel Cejnar musel improvizovat a připravil menu ve stylu »co dům dal«. Připravil si kuchařskou čepici a vrhnul se do práce! Nakonec překvapil vyváženými chody, naaranžoval sýry a klobásky, nabídl hostům stylovou polévku a uvařil dva druhy masa. Na závěr přišel populární dezert tiramisu, opět v české úpravě.
Rozcvička
Pouze nakrájené sýry, klobásky, olivy krásně naservírovány, k tomu chléb, okurčička, rajčátko.
Stylová polévka (Písmenková polévka)
Potřebujete
přední hovězí maso na polévku • cibule • kořenová zelenina: mrkev, celer, petržel • bylinky • těstoviny – písmenka • pepř a sůl
Postup:
Do vody dáme uvařit maso a celou cibuli, vaříme pozvolna. Pak přidáme celer, mrkev a petržel – uvaříme s masem a nakrájíme najemno nebo nastrouháme. Dochutíme, přidáme polévkové bylinky, nakonec přidáme uvařená písmenka, která jsme si uvařili zvlášť, aby zůstala polévka čirá.
Co dům dal (Bochánky z vepřové panenky)
Potřebujete
Na masové bochánky:
maso (vepřová panenka, kuřecí prsa) • 3 vejce • pórek • cibule • jarní cibulka • sójová omáčka • solamyl • sůl, pepř
Na kaši:
brambory • máslo • mléko • sůl • libeček
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme tři vejce, nakrájený pórek a jarní cibulku, sůl, pepř, sójovou omáčku a solamyl. Dobře promícháme a necháme chvilku rozležet. Hmota musí mít takovou hustotu, aby se z ní udělaly pohodlně placičky, které pak po obou stranách usmažíme na oleji.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Přidáme libeček. Pak rozšleháme s máslem a teplým mlékem na hladkou kaši.
Tátův mls (Tiramisu podle Pavlova tatínka)
Potřebujete
3 žloutky • cukr • 1 mascarpone • likér (ideálně vaječný koňak) • 2 bílky na sníh • cukrářské piškoty • káva
Postup:
Utřeme žloutky s cukrem, poté smícháme se sýrem mascarpone a přilijeme oblíbený likér. Ušleháme sníh ze dvou bílků a lehce vmícháme do krému z mascarpone. Plníme do sklenky a přidáme cukrářské piškoty namočené ve studené silné kávě.