PROSTŘENO: Kachní prsa se švestkovou omáčkou a šťouchanými brambory podle Lucie Valentové

Pečlivá hostitelka Lucie si nachystala menu plné francouzské kuchyně. Jak její hlavní chod obstojí v konkurenci ostatních mladých dam?
Kachní prsa se švestkovou omáčkou a šťouchanými brambory
Potřebujete
5 kachních prsou • sůl • pepř
Na omáčku:
200 g švestkových povidel • 300 ml vody • smetana podle chuti • hřebíček • špetka skořice • kousek másla na zjemnění
Na šťouchané brambory:
10 středních brambor • 1–2 šalotky nebo 2 jarní cibulky • hrst petrželky • máslo na orestování • sůl a pepř
Postup:
Kachní prsa si očistíme, z obou stran maso osolíme a opepříme a kůži lehce nařízneme na mřížky. Rozpálíme pánev a prsa položíme kůží dolů. Bez tuku na mírném plameni je pečeme bez obav 13–15 minut, poté prsa otočíme a necháme na pánvi ještě 2–3 minuty.
Když se prsa restují, připravíme si švestkovou omáčku. Do hrnce dáme vodu, přidáme povidla (nejlépe domácí) a necháme je rozvařit ve vodě. Přidáme hřebíček a špetku skořice. Podle chuti přidáme smetanu a popřípadě máslo. Prsa vyndáme z pánve a necháme odpočinout na prkýnku. Poté je nakrájíme na tenké plátky.
Oloupeme si brambory, nakrájíme je a necháme uvařit doměkka. Na másle orestujeme cibulku, kterou prošťoucháme s brambory a možno i s troškou smetany. Brambory dochutíme a podáváme s plátky prsou a s omáčkou.