VIP PROSTŘENO: Uvařte si menu Jaro Slávika! +RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VIP PROSTŘENO: Uvařte si menu Jaro Slávika! +RECEPTY

Jaro Slávik a jeho recepty
Jaro Slávik a jeho recepty (TV Prima)

Jaro Slávik se proslavil jako porotce show Česko Slovensko má talent. Teď diváky překvapil ve VIP Prostřenu, kde připravil náročné menu jako profesionální šéfkuchař. Inspirujte se jeho recepty!

Salátek z mořské řasy wakame s marinovaným tuňákem

Slávik, prostřeno

Filet z tuňáka (doporučuji v úpravě na sushi),
olivový olej,
sůl,
pepř – čerstvě mletý,
wakame salát,
nakládaná žlutá ředkev Daikon,
medový balzám,
sójová omáčka světlá,
avokádový olej,
strouhaný sušený uzený tuňák,
sakura (klíček řeřichy).
Marináda na tuňáka:
2 lžíce olivového oleje (extra panenského),
1 lžíce citronové šťávy,
1 lžička práškového cukru,
sůl a čerstvě namletý pepř.
Marináda na ředkev:
1 lžička medového balzámu,
1 lžička sójové omáčky světlé.
Wakame salát:
mořské řasy wakame,
sezamová semínka,
jidášovo ucho (houba),
sezamový olej,
sójová omáčka,
rýžový ocet,
chilli papričky.

Postup:
1. Filet z tuňáka osušíme a seřízneme do tvaru, který chceme servírovat. Poté filety okořeníme solí, čerstvě namletým pepřem a lehce potřeme olivovým olejem. Rozpálíme si nasucho teflonovou pánev a zprudka tuňáka krátce z každé strany opečeme tak, aby střed filetu zůstal syrový. Filátko opatrně obracíme, nejlépe rukama v rukavicích. Opečený filet dáme stranou nebo rovnou do marinovací nádoby a necháme vychladnout. Studený jej přelijeme připravenou marinádou a dáme do lednice. Po dobu marinování filet několikrát otočíme, aby marináda pronikla ze všech stran. Překryjeme fólií.
2. Nakládanou ředkev nakrájíme na delší tenké plátky a štětečkem dostatečně potřeme marinádou na ředkev. Překryjeme fólií a také dáme vychladit do lednice.
3. Do středu talíře dáme plátek marinované ředkve, na střed ředkve lžíci položíme kopeček salátu wakame. Filátko nakrájíme na tenké plátky a položíme na salátek. Krásné dvoubarevné plátky tuňáka potřeme lehounce avokádovým olejem. Na rybu opatrně položíme pár kousků strouhaného sušeného uzeného tuňáka a jako třešinku na závěr ozdobíme klíčkem řeřichy sakura.

Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: asijská
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: předkrm / salát / ryby / restování



Tomatová esence, okurkový „prison“ s rajčatovým concassé a bazalkou

Slávik, prostřeno

Tomatová esence:
1,5 kg perfektně zralých a voňavých cherry rajčátek (Aromio),
3–4 stonky řapíkatého celeru (nejlépe ze středu, jsou velice sladké),
1 menší fenykl,
3 stroužky kvalitního česneku,
1 stonek jarní cibulky,
1 šalotka,
1 svazek bazalky,
pár snítek tymiánu,
pár stonků hladkolisté petrželky nebo libečku,
1 lžíce worcesterové omáčky,
sůl a pepř.
Okurkový „prison“:
1 větší rovná okurka hadovka,
1 jemný tvarohový sýr (může být i ochucený),
3–4 lžíce crême fraiche,
kousek tvrdého, jemně strouhaného sýra (parmazán, ovčí sýr),
pažitka nebo jemně nakrájení cibulová nať,
sůl,
pepř.
Rajčatové concassé:
2 rajčata,
1 lžička olivového oleje s rajčaty.

Postup:
1. Na tomatovou esenci si připravíme větší mísu, jemný větší cedník, plátno na přecedění a nádobu, kam bude esence odkapávat. Všechny suroviny nakrájíme nadrobno do větší mísy, ochutíme solí, pepřem a worcesterem. Plátno vložíme do cedníku a dáme do připravené nádoby nebo kastrůlku. Všechny nakrájené suroviny vysypeme do plátna v cedníku. Monstrum dáme do lednice. Potřebujeme hodně času, aby nám zlatý čistý nektar krásně vykapal do spodní nádoby. Trvá to minimálně 24 hodin, ale doporučuji ponechat proces běžet ještě déle.
2. Na „prison“ oloupeme okurku a dále škrabkou ukrajujeme dlouhé tenké plátky. Postupujeme až po semínka. Plátky osušíme papírovou utěrkou.
3. Vezmeme formičku a plátky do ní naskládáme křížem krážem, aby zakryly celé dno, všechny strany a překrývaly se. Plátky uděláme tak dlouhé, abychom je mohli nakonec dát přes sebe, a uzavřít tak obsah formičky. Toto je základ „prison“ (vězení – mříže).
4. Ze zbylých surovin připravíme krém, kterým budeme plnit formičky s okurkovými plátky. Naplněné formičky uzavřeme postupným překládáním přesahujících okurkových plátků. Vložíme do lednice a necháme vychladit.
5. Na rajčatové concassé vezmeme rajčata a ponoříme je na 30 vteřin do horké vody. Vyndáme a zbavíme slupky. Oloupaná rajčata (nemusejí být) rozčtvrtíme a lžící odstraníme semínka. Zbylou dužinu nakrájíme na kostičky nebo plátečky. Do nakrájeného concassé dáme lžičku ochuceného olivového oleje s rajčaty a lehce promícháme. Také dáme vychladit do lednice.
6. Do hlubokého talíře servírujeme nejprve vychlazený a vyklopený okurkový „prison“, pak lžičku ochuceného concassé. Do takto připraveného talíře nalijeme vykapanou tomatovou esenci a ozdobíme lístky bazalky.

Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené / pro profesionály
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: více než 3 hodiny
Recipe category: bez vaření / chlazení / polévka / předkrm

Pomalu pečená vepřová panenka v bylinkách s řezem z grilovaného stařeného hovězího steaku a zeleninovým bulgurem

Slávik, prostřeno

vepřová panenka,
rib eye steak z vysokého stařeného roštěnce,
šalvěj,
tymián,
sůl,
pepř.
Zeleninový bulgur:
150 g pšeničného bulguru,
3 barevné papriky,
1 zelená cuketa,
1 žlutá cuketa,
1 napůl uvařená mrkev z vývaru,
6–8 malých nakládaných artyčoků,
1 cibule,
1 lžíce koření ras-el-hanout,
400 ml vývaru,
sůl,
pepř,
hladkolistá petrželka,
olivový olej.
Na omáčku:
mangové pyré.

Postup:
1. Vepřovou panenku odblaníme, očistíme, osolíme. Přidáme pepř a obalíme v nasekaných bylinkách (šalvěj a tymián). Rozpálíme pánev a bylinkovou panenku zprudka opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Opečenou panenku přendáme na pekáč a dáme do trouby pomalu péci. Teplotu nastavíme na 60 °C (horký vzduch) a dlouze táhneme 6 až 8 hodin. U pomalého pečení je nejdůležitější teplota uvnitř masa, která by měla mít při měření teploměrem nebo sondou na konci pečení maximálně 55 °C. Jakmile dosáhnete této teploty, budete mít tu nejlepší panenku, jakou jste kdy ochutnali.
2. Rib eye steak ze stařeného hovězího nemarinujeme, jen osolíme (nejlépe maldonskou solí) a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Grilujeme na svůj oblíbený způsob propečenosti a necháme odpočinout.
3. Zeleninu na bulgur očistíme, nakrájíme barevné papriky, cukety, cibuli. Na pánvi je orestujeme a osolíme. Ve druhé hlubší pánvi nebo kastrůlku na olivovém oleji orestujeme bulgur do sklovita a přidáme koření ras-el-hanout. Rychle zamícháme. Nesmíme připálit, koření by zhořklo! Bulgur zalijeme vývarem a na mírném plameni povaříme asi 8 minut, občas zamícháme. Přidáme orestovanou zeleninu, mrkev a artyčoky, přiklopíme pokličkou, vypneme a necháme dojít. Bulgur absorbuje všechnu tekutinu. Dle chuti dosolíme, popřípadě dokořeníme. Na závěr přidáme nasekanou petrželku.
4. Na nahřáté talíře dáme mangové pyré a bulgur na střed. Steak nakrájíme na plátky a položíme přes přílohu. Z panenky ukrojíme špalík, který postavíme k bulguru tak, aby vynikla nádherná růžová barva pečeného masa.

Teplota: 60, 100, 160 a 200 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: více než 3 hodiny
Recipe category: hlavní chod/ marináda / příloha / restování / vaření / dušení / pečení / grilování

Babiččiny koblížky (pampúšiky) s ovocem a teplým nugátem

Slávik, prostřeno

125 g měkkého tvarohu,
100 g hladké mouky,
2 vejce,
0,5 prášku do pečiva,
1 lžíce cukru,
špetka soli,
0,5 l oleje na smažení,
světlý a tmavý nugát,
jahody,
maliny,
borůvky,
ostružiny.

Postup:
1. Na těsto na koblížky smícháme měkký tvaroh, mouku, vejce, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. Vše vymícháme do vláčného těstíčka a dáme do lednice rozležet, aby se uvolnil všechen lepek. Vyndáme včas, aby mělo těsto před smažením opět pokojovou teplotu.
2. Smažíme v oleji dozlatova a přendaváme na papírovou utěrku pro odsání přebytečného oleje.
3. Světlý a tmavý nugát dáme do dvou kastrůlků nebo misek a ve vodní lázni necháme pozvolna rozpustit.
4. Na dno talíře dáme buď světlý, nebo tmavý nugát, na něj položíme koblížek a přelijeme druhým nugátem. Omyté ovoce rozložíme na talíř dle své fantazie.

Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká / slovenská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / smažení

PŘIHLASTE SE NA WWW.FACEBOOK.COM/RECEPTYSLAVNYCH a získejte každý den skvělý recept.



Přečtěte si
frantisekzival
25. 10. 2012 • 14:24

Už dlouho používám klikniavolej.cz, služba pro levné volání z mobilu, právě snížili cenu volání na 1,90 Kč/min. Což je super, doporučuju http://www.klikniavolej.cz/akce.asp?id=35

necekany_vystrik
25. 10. 2012 • 12:38

to jen předseda, co si koupil byt z "diet"

cukrousekbeda
23. 10. 2012 • 15:11

a přizval i partajníka Jiříka

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.