Zdeněk Srstka alias »Hliník se odstěhoval do Humpolce«: Moje role? Vyplňoval jsem sportku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zdeněk Srstka alias »Hliník se odstěhoval do Humpolce«: Moje role? Vyplňoval jsem sportku!

Scénář Zdeňka Srstky byl opravdu nenáročný. Obsahoval jednu slavnou větu, která vstoupila do dějin české kinematografie.
Scénář Zdeňka Srstky byl opravdu nenáročný. Obsahoval jednu slavnou větu, která vstoupila do dějin české kinematografie. (Aha! – Jaroslav Benda)

Říkáte si, že dnes již legendární film Marečku, podejte mi pero! vás nemůže už ničím překvapit? Že všechny frky, vtipné momenty, absurdity a hlášky znáte nazpaměť? Tak schválně!

Vybrali jsme pro vás pasáže, kterým byste měli věnovat pozornost a pečlivě se na ně soustředit. Možná vám, stejně jako filmařům, něco uteklo…

Parní mašina vyjíždí z depa a z komína ve střeše se valí obrovský dým. Pak se teprve otevřou vrata a parní lokomotiva vyjede. Většinou není obvyklé, aby v uzavřených prostorech takto naložili naplno pod kotel.

Vyměřuje se nová výrobní linka v hale, všude tahají vyměřovací pásma a Kroupa (Sovák) se svačinářkou Zuzankou (Motlovou) stojí v cestě plánu, zakreslovač jede přesně podle pásma a přejede křídou svrchu jejich boty, takže čára na zemi je pak čtyřikrát přerušena. Následně si projektanti při kontrole gumou umažou a přeruší linie v plánu. Musí to přece sedět!

Jiří Sovák si zkušeně nařízne o měřicí pásmo špekáček. Jako by to dělal nožem u táboráku. Ale jen z jedné strany, pak buřt strčí do kapsy pracovního pláště. Později si ho opeče ve vysoké peci.

Ke Kroupovi přijdou spolupracovníci, musí ho přesvědčit, aby se přihlásil na večerní školu. Sovák rozdá skleničky, ale slivovici už nenalije.

Místo obrazu Gustáva Husáka visí Jan Ámos Komenský. A to z toho důvodu, že stranické vedení usoudilo, že by utrpěla důstojnost nejvyššího soudruha, kdyby se v jeho přítomnosti diváci smáli.

Profesor se seznamuje se svými novými žáky. Dojde i na Zdeňka Srstku alias Hliníka, představuje se jako Mužík, lakovna, mistr.

Když Hujer posílá Kroupovi do kukaně švestky, všimněte si žebříku. Když si pak Kroupa položí ruce na temeno hlavy a rozhlédne se po hale, žebřík už vidět není…

V první školní scéně seniorů přináší Hujer švestky ze zahrádky a pokládá je na pravou stranu stolu. Když ale přichází do třídy profesor, balíček leží na opačné straně.

V ředitelně, když se řeší omluva Týfové, zmíní učitelka, že se blíží Mezinárodní den žen, který připadal na 8. března. Při pohledu z okna jsou ale vidět stromy obalené listím.

Když je Hujer spolužáky upozorněn, aby došel pro matematikáře do kabinetu, schová si tabulky do tašky, ležící na lavici. Když se však z kabinetu vrací, na lavici nic není…

Ve scéně, kdy učitel diktuje Kroupovi staršímu matematickou úlohu, má na tabuli napsáno jiné číslo, než jaké kantor diktoval.

Když Kroupa starší jde poprvé do třídy, je lavice, na které je napsáno »Kroupa je vůl« v levé řadě. Když však jeho syn přichází na hodinu matematiky, lavice s tímto nápisem je v prostřední řadě.

Zdeněk Srstka: Pan Kemr chodil pozdě...

Zdeňku, ve filmu máte zafačovanou ruku. To bylo ve scénáři?

„Ale ne, my jsme zrovna zápasili na Kubě a já se píchl o nějakou jedovatou kytku, dostal jsem infekci, a proto mám ten obvaz.“

Ve filmu říkáte pouze jednu větu, ale zato slavnou. Vaše »Hliník se odstěhoval do Humpolce« zná u nás dnes snad každý…

„Vymyslel ji Ladislav Smoljak a Hliníkovi, kterého nikdy nikdo neviděl, dokonce v Humpolci odhalili pamětní desku. Odhalovali jsme ji před deseti lety.“

Byl jste u toho?

„Byl jsem společně se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem. Říkal jsem tehdy tu svoji větu z filmu o Hliníkovi.“ 

Kde se film točil?

„Ve škole v Dušní ulici a atmosféra byla nezapomenutelná. Chodili jsme do školy celý týden, děti měly kvůli nám prázdniny. Každý den v osm jsme seděli v lavicích jak žáci, jen pan Kemr chodil o půl hodiny později, protože chodil do kostela...“ 

Co jste vlastně v lavici sepisoval?

„Vyplňoval jsem sportku, což byla ve filmu moje jediná náplň. Teda, kromě té věty s Hliníkem.

Zajímavosti

Už při psaní scénáře měli autoři jasno o tom, že starého Kroupu bude hrát Jiří Sovák. Jeho postava mu tedy byla psána přímo na míru.

Herec Jaroslav Vozáb, který ve filmu ztvárnil tlumočníka, znal i ve skutečnosti velký počet jazyků.

Filmová fabrika byla ve skutečnosti strojírna a slévárna v Roudnici nad Labem, scény z modernizované továrny se točily v tehdejších pražských skladech ČKD. V nich byly instalovány i ony dvojsměrné dopravníky.

V kinech vidělo film více než dva miliony diváků.

Některé postavy, především studenti, jsou skutečné. Například Mareček. Nebo žák, co musel při přemýšlení chodit.

Autoři byli nuceni zkrátit scény ve škole, a naopak rozšířit ty v továrně. Například projev ředitele školy určený rodičům vadil schvalovací komisi, zdál se jim vzhledem k postavení ředitele příliš nereálný.

Přečtěte si
slimacik
8. 4. 2012 • 17:00

je odpísať všetko z ČSFD..

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.