Sebevražda muže Březinové Zdeňka Švarce (†57): Přátelé si myslí, že byl nemocný... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sebevražda muže Březinové Zdeňka Švarce (†57): Přátelé si myslí, že byl nemocný...

Jeden z mála společných snímků celé rodiny pochází z roku 2008:  Zleva dcera Vanda (dnes 16), Zdeněk Švarc (†57), Marcela Březinová a syn  Jan (dnes 18).
Jeden z mála společných snímků celé rodiny pochází z roku 2008: Zleva dcera Vanda (dnes 16), Zdeněk Švarc (†57), Marcela Březinová a syn Jan (dnes 18). (Foto Aha! – David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, Martin Pekárek)

Sebevražda režiséra Zdeňka Švarce (†57), manžela zpěvačky Marcely Březinové (50), šokovala všechny jejich rodinné přátele i Švarcovy kolegy.

„Jsem v šoku. Vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco takového mohlo stát. Myslíme si, že za tím musela být asi nějaká nemoc, nic jiného nás nenapadá,“ kroutí hlavou jeho kamarád Antonín Weiser, kameraman seriálu Rodinná pouta, jehož byl Švarc prvním režisérem.

Nemoci by napovídal i fakt, že Švarc v poslední době výrazně zhubl. Toho si všimla i jedna ze scenáristek »Pout«, Kateřina Bártů. „Hodně zhubl, ale myslela jsem, že to bylo zdravou životosprávou...,“ truchlí scenáristka, která měla se Švarcem rozpracovanou další spolupráci.

„Nemůžu tomu věřit, se Zdeňkem jsem mluvila před čtrnácti dny! Měli jsme plány na společný projekt, napsaly jsme se sestrou televizní film a on jej chtěl režírovat. Absolutně žádné indicie, že by byl utrápený,“ říká.Že se nejedná o omyl, vyvrátila hned zpočátku sama Březinová.

„Je to tragédie. Ničeho podezřelého jsem si na něm nevšimla, v poslední době byl jen trochu podrážděný,“ popisovala Březinová do telefonu kamarádovi Martinu Francemu. Zastihl ji zrovna v době, kdy si na policejní stanici v Bartolomějské ulici v Praze přebírala Švarcovy osobní věci.

„Teď nás čeká další peklo, musíme to říct naší babičce,“ vzlykala mu do telefonu. Pak s omluvou zavěsila.V šoku je i Miroslav Donutil, který se Švarcem v posledních letech spolupracoval na cyklu 3+1.

„Vůbec nejevil známky ničeho špatného, byl našlápnutý, natěšený na nový film, který jsme měli začít natáčet v září. Předevčírem jsme o tom po telefonu živě diskutovali,“ tvrdí Donutil, čímž popírá, že by byl Švarc poslední dny před svou smrtí pohřešován.

Už to jednou zažila

Vdova po Švarcovi, zpěvačka Marcela Březinová, se uzavřela před veřejností. Situace jí musí připadat jako hrozné »dejà vu« – v roce 1982 totiž spáchala sebevraždu i její maminka. Nad tím, že ji manžel podobnému peklu vystavil opět, se pozastavuje i její kamarádka, bývalá rosnička Michaela Dolinová.

„To mi k němu vůbec nesedí. Naposledy jsem je viděla v květnu oba společně, působili jako vyrovnaný a harmonický pár,“ myslí si. „Zdeněk neměl nikdy žádné psychické potíže, na mě opravdu působil velmi vyrovnaně. Krize v manželství?

O té opravdu nevím, jako každý normální pár se občas pohádali, to je přirozené, ale že by nenašli společnou řeč? To ne. Znám velmi dobře Marcelu, ta vždy bere všechno velmi optimisticky,“ dodává Dolinová.

Manželé měli sice garsonku v Praze, celoročně ale obývali statek v Suchdole u Kutné hory, kde chovali hospodářská zvířata a který se přes léto chystali rekonstruovat. Paradoxem je, že v Suchdole, ale tom pražském, našli včera před polednem Zdeňka oběšeného...

Zdeněk Švarc

REŽIE

3+1 s Miroslavem Donutilem (2004), Rodinná pouta (2004)

ASISTENT REŽIE

Konec básníků v Čechách (1993), Nahota na prodej (1993), O podezíravém králi (1989), Pohádka o lidské duši (1986)

HUDBA

Policajti z předměstí (1999), Nováci I a II (1995)

SPOLUPRÁCE

Koloběžka první (1984)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.