Marta Vančurová (58): RAKOVINA! Můj boj se zákeřnou nemocí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Marta Vančurová (58): RAKOVINA! Můj boj se zákeřnou nemocí

PRAHA – Rakovina prsu! Legendární herečka Marta Vančurová (58), hvězda takových filmů jako Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Smrt krásných srnců, se poprvé rozhodla otevřeně promluvit o svém děsivém boji s rakovinou.


Těžká nemoc potkala Vančurovou už před sedmi lety, ale dlouhé roky o tom věděli jen její nejbližší. Sama herečka o vážné chorobě dlouho odmítala cokoliv prozradit! Teď se ale rozhodla o rakovině prsu promluvit až s nečekanou otevřeností.

V době, kdy lékaři Vančurové oznámili strašlivou diagnózu, prožívala i bez toho velmi těžké období. Po téměř pětadvacetiletém manželství křehkou herečku totiž nečekaně opustil kameraman Jan Malíř. A Vančurová se s jeho drsným odchodem velmi dlouho nemohla psychicky vzpamatovat. „Paradoxně právě rakovina mi nakonec pomohla se s tím vším vypořádat. Musela jsem se totiž rozhodnout, jestli budu žít, nebo ne,“ přemýšlí Vančurová.

O své nemoci ale dlouho nebyla schopna mluvit na veřejnosti. A ani sama před sebou. „Dlouho jsem slovo rakovina nebyla ani schopna vyslovit. A už vůbec jsem nechtěla s někým o své nemoci mluvit,“ přiznává po letech charismatická herečka. Náročná a komplikovaná léčba trvala více než rok. Vančurová musela podstoupit ozařování i neobyčejně vysilující chemoterapii. Kliknutím zvětšete„Nejdřív jsem během chemoterapie ještě hrála, jelikož mne to psychicky drželo. Ale pak už jsem hraní nebyla schopná, a tak jsem požádala Jirku Menzela, jestli bych mu nemohla dělat alespoň asistentku režie. Bez toho bych to asi nepřežila,“ dodává.

„Teď už jsem snad v pořádku,“ modlí se herečka, která se pomalu drápe zpátky na herecký Olymp. „Chvíli trvalo, než se lidé z branže dozvěděli, že už jsem v pořádku a pořád jsem ještě ke koukání,“ říká Vančurová a otevřeně přiznává, jak moc se jí kvůli nemoci změnil život. „Nechci mluvit o bolestech a strachu, o samotě. Byl to samozřejmě velký zásah do života, ale také dar. Srovnala jsem si hodnoty, srovnala jsem se sama se sebou. A ta nemoc mi připomněla, abych si uvědomila, že můj život je konečný, krátký a vzácný. Stálo mě to hodně sil, abych přežila, teď si vážím každého dne,“ řekla Marta Vančurová v sobotním TV magazínu Práva.


Autor: (efk)
Foto Aha! – Dalibor Puchta

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.