Odešel spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler (†89): Seznámil Formana s klíčovým mužem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Odešel spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler (†89): Seznámil Formana s klíčovým mužem!

Zdeněk Mahler zemřel v pražské střešovické nemocnici.
Zdeněk Mahler zemřel v pražské střešovické nemocnici. (Blesk)

Kulturní svět přišel o další velkou osobnost! V pražské Ústřední vojenské nemocnici skonal o víkendu spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler (†89), který mnoho let spolupracoval s oscarovým režisérem Milošem Formanem (86).

Oba se seznámili v roce 1958 a trávili spolu mnoho času. O čtyři roky později pak Mahler představil Formanovi svého kamaráda, scenáristu Jaroslava Papouška (†66), který se nakonec pro režisérovu kariéru stal klíčovým mužem.


Černý Petr
„Já jsem v roce 1963 dostal od Jaroslava Papouška rukopis takové novely, která se jmenovala Černý Petr. Tak jsem říkal: Podívej na tohle! Miloš se začetl a přišel na to, že by z toho ten film být mohl. A dali se s Jardou dohromady,“ vzpomínal Mahler. S Papouškem v roli scenáristy pak Forman natočil své další slavné filmy jako Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má panenko.

Zahrál si v Amadeovi
Když v roce 1984 chystal Forman natáčení Amadea, požádal Mahlera, aby byl odborným a historickým poradcem. Nakonec mu dal ve svém osmi Oscary ověnčeném filmu roli kardinála.

Svatba jako řemen
Mahler napsal mnoho knih o významných osobnostech domácí i světové kultury, jakými byli Dvořák, Smetana, Mozart, Masaryk nebo Havlíček. Jako autor nebo spolupracovník je podepsán pod mnoha filmovými nebo televizními scénáři, mezi jinými Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Božská Ema, Den sedmý, osmá noc nebo Lidice.



Přečtěte si
platykodon
19. 3. 2018 • 08:45

Velmi miý, skroný člověk. Upřímnou soustrast pozůstalým.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.