Režisér Juraj Herz (83): Smutný převoz z JIP | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Režisér Juraj Herz (83): Smutný převoz z JIP

Lékaři byli ze stavu režiséra bezradní.
Lékaři byli ze stavu režiséra bezradní. (Foto Aha! – Marek Pátek, Karel Kopáč, Mária Rušinová, ara)

Po pěti nedělích se režisér Juraj Herz (83) konečně vrátil z JIP neurologie Nemocnice Na Homolce domů. „Vnímá, ale stále nemluví a nehýbe se,“ zoufá si režisérova přítelkyně, herečka Martina Hudečková.

Režisérovi Holek z porcelánu či Petrolejových lamp se zčistajasna »porouchal« doma mozek. „Nebyla to mozková mrtvice, ale takzvaná mozková ataka. Lékaři jsou bezradní, nedokázali sami upřesnit, co to vlastně je, ani jak z toho ven,“ povzdechla si Martina. „Když ale teď naposledy viděli, že Juraj, sotva mě uviděl, dokázal ze sebe, třebaže těžce a dost nesrozumitelně, vysoukat mi-láč-ku, usoudili, že jeho stav se může zlepšit pouze v domácím prostředí,“ svěřila se deníku Aha! Hudečková. Zařídila tedy, aby její Juraj měl doma polohovací lůžko, kde může být dál napojen na přístroje a kapačky. „Stále je ještě závislý třeba na nitrožilní stravě,“ upřesnila.

Doma ho tedy včera ráno čekala s novou postelí, lékařem a zdravotní sestřičkou, zatímco syn Michal otce doprovázel v sanitce domů. „Když Juraje přinesli domů, byl tak unavený, že hned usnul,“ prozradila Hudečková s tím, že režisér má své nové lůžko uprostřed obývacího pokoje. „To se mu líbí, sleduje televizi, dění kolem sebe, já si s ním neustále povídám a zdá se, že to má výsledek. Už se snaží vyslovit třeba ano – ne,“ popsala s nadějí v hlase Hudečková Jurajovi pak na uvítanou slíbila jeho oblíbené roštěnky. „Očima to moc přivítal. Tak jsem zvědavá, jestli je, až ho budu krmit, dokáže spolykat,“ řekla herečka, kterou téměř celý den lékař se sestřičkou zasvěcovali do toho, jak se má o režiséra odborně starat. „Samozřejmě jsem si také zařídila asistenční službu pro případ, že budu muset pracovat v divadle. Sám být Juraj v žádném případě nemůže!“

Nechodí od léta
Režisér, který už delší dobu trpí fibrilací srdce, koncem srpna přestal z ničeho nic chodit. Na Homolce mu museli odebrat mozkomíšní mok. „Potom zdárně rehabilitoval záda a nohy v Berouně. Vrátil se domů a najednou to přišlo,“ zavzpomínala Hudečková. Je přesvědčena, že Herzův současný zdravotní stav zapříčinilo mnoho věcí – nemocné srdce, narkóza při operaci a pokročilý věk.

Menzel stále spí
Operaci mozku prodělal začátkem týdne také další slavný český režisér – Jiří Menzel (79). Do uzávěrky dnešního vydání Aha! byl pořád v umělém spánku. „Pan Menzel je stále v péči našich specialistů a nemám i nadále svolení další informace poskytovat,“ opakuje každý den mluvčí Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích Jitka Zinke.

Na video s Jurajem Herzem se můžete podívat zde:



Přečtěte si
jasnovidec01
25. 11. 2017 • 21:03

georg7....ty půjdeš první do penálu demente

jasnovidec01
25. 11. 2017 • 21:00

neumírá tenhle podzim nějak moc našich herců?jsou sice staří,ale je toho nějak moc ,stále někdo z nich odchází,tak snad to p.Herz zvládne.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.