Vědci tvrdí: Našli jsme Jantarovou komnatu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vědci tvrdí: Našli jsme Jantarovou komnatu!

Zleva Leonhard Blume (73), Peter Lohr (71) a Gunter Eckardt (67) .
Zleva Leonhard Blume (73), Peter Lohr (71) a Gunter Eckardt (67) . (Foto Profimedia.cz, ara)

Jantarová komnata nedá už desetiletí spát vědcům ani hledačům pokladů. K jejímu nalezení a vyzvednutí pokladů nevyčíslitelné hodnoty jsou možná blízko v Německu, kousek od hranic s Českou republikou.

Homeopat Leonhard Blume (73), specialista na georadary Peter Lohr (71) a vědec Gunter Eckardt (67) tvrdí, že našli Jantarovou komnatu v jeskyni Prinzenhöhle v oblasti severního předhůří Krušných hor u Drážďan. Tam podle nich poklad, jehož hodnota může činit až 7 miliard korun, ukryli nacisté, kteří Jantarovou kommantu zřejmě vyrabovali během svého tažení Ruskem za 2. světové války.

Ví se, že vědci třetí říše jeskynní komplex Prinzenhöhle využívali, ale všechny zmínky o tom záhadně zmizely ze všech německých archivů.

Čekají na povolení

„Dostali jsme tip od velmi spolehlivého zdroje, že Jantarová komnata je ukryta právě tady. Tu horu jsme prohledávali celé září. Lohr použil speciální radar, který spolehlivě detekuje velké podzemní oblasti a našel jeskyni s rozsáhlým bunkrem. Její konec byl úmyslně odstřelen, aby se uzavřel vchod,“ uvedl Eckardt.

Skrýš se nachází přesně pod železniční dráhou, na které byl v dubnu 1945 zastaven vlak z Königsbergu, kde byla Jantarová komora naposledy spatřena. Königsberg, nyní Kaliningrad (malé území Ruské federace mezi Litvou a Polskem), kdysi býval hlavním městěm Východního Pruska. „Našli jsme i hluboké rýhy v zemi, které způsobil náklad ve vekých bednách tažených ocelovými lany do podzemí,“ tvrdí Eckardt.

Trojice průzkumníků nyní čeká na povolení od úřadů, aby mohla po Novém roce ve svém pátrání pokračovat. V ruce mají očitá svědectví, záznamy Stasi, KGB a radarové snímky.

Pohnutá historie

Jantarová komnata byla místnost s bohatou nástěnnou výzdobou z jantaru. Byla zhotovena na zakázku pruského krále Fridricha I. v Berlínském zámku. V roce 1716 byla pruským králem Fridrichem Vilémem věnována ruskému caru Petru Velikému. Téměř dvě stě let se pak nacházela v Kateřinském paláci v Carském Selu poblíž Petrohradu. Od roku 1942 byla vystavena v zámku v německém Königsbergu, dnes ruském Kaliningradu; od konce druhé světové války je nezvěstná.



Přečtěte si
Eduard Solnař
15. 1. 2023 • 16:24

Jantarová komnata je na příkaz Hitlera Přemístěna do jižních Čech Barmanem .Uložena na předem připravené místo v Sudetech Otázka?Kolik činí nálezné v případě nalezení? Polovinu bych dal na postižené děti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.