Skutečný osud Viktorky od Boženy Němcové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Skutečný osud Viktorky od Boženy Němcové!

1940 Jiřina Štěpničková
1940 Jiřina Štěpničková (Foto Aha! – Jitka Pecharová, NFA/FilmovyPrehled.cz, ara)

Kdo by neznal bláznivou Viktorku z románu Babička Boženy Němcové (1820 – 1862). Už méně se ale ví, že skutečně žila a hlavně to, že příběh této dívky, od jejíhož narození právě uběhlo 225 let, se odvíjel jinak, než spisovatelka vylíčila.

Viktorka přišla na svět 9. června v roce 1792 v chalupě v Červené Hoře na Náchodsku, na jejímž místě stojí zřejmě už od 19. století hostinec. V matrikách je vedena jako Viktorie Terezie Židová. Po škole, kterou vychodila ve Slatině nad Úpou, sloužila u sedláka v Žernově a také na statku v Olešnici, kam se provdala její starší sestra.

Dívka jako lusk? Spíše drobek!
Zatímco podle literárního zpracování byla Viktorka dívkou jako malina a lusk, kroniky o ní hovoří jinak. „Byla drobná, »kulička« v obličeji, nosila kabátek s varhánkami, strakatý šátek na placku,“ stojí v Pamětní knize obce Červené Hory.
Nešťastná láska a smrt dítěte
Pravdou je, že se zamilovala do vojáka »černého myslivce« (označení druhu pěšáka, pozn. red.). Šla za ním do Josefova a čekala, až ho pustí z vojny. On ji ale nechal. Vrátila se do Červené Hory těhotná, nešťastná a s ostudou, až se z toho pomátla. „Ze stresu dítě po porodu hodila do rokle, ne do splavu, jak je v knize. Byla pak v arestu, ale jen chvíli. Pustili ji, když zjistili, že to nebyl úmysl,“ řekl správce muzejního depozitáře Otto Hepnar v Červeném Kostelci, kam Červená Hora farností spadala.

Po propuštění z vězení měla druhé dítě

Jako bláznivá chodila Viktorka po kraji, žebrala a sedávala na splavu v Ratibořicích, kde v hluku vody ze sebe křikem a zpěvem vydávala emoce. Když jí bylo 42 let, zřejmě ji někdo zneužil a ona porodila další dítě, syna Jana, o němž je i záznam v matrice (narozen 14. 8. 1834). Není však jasný jeho osud. Hovoří se, že jí byl odebrán nebo že zemřel pár týdnů po narození.

Umírala v jeskyni

Hlavní odlišnost oproti Viktorce v knize a té skutečné je v konci jejího života. „Němcová se s ní vypořádala bleskem, ale ona zemřela sešlostí ve věku 76 let (roku 1868). Spisovatelku o šest let přežila,“ řekl Otto Hepnar. Umírala v jeskyňce, kde ji našel a odvezl do Červené Hory majitel lesa. Byla uložena do společného hrobu chudých na hřbitově, který byl už zrušen. Její ostatky jsou údajně v kostnici v Červeném Kostelci. Na zahradě za domkem Boženy Němcové, která ve městě pobývala, stojí Viktorčin symbolický hrob.

Hrály ji tři herečky
Literární dílo Babička, které poprvé vyšlo v roce 1855, bylo dosud třikrát zfilmováno. Poprvé jej natočila jako němý film v roce 1921 Thea Červenková, roli svěřila herečce Anně Alešové. V roce 1940 pak román zfilmoval režisér František Čáp jako černobílý snímek, viktorku hrála Jiřina Štěpničková (†73). A naposledy byla natočena režisérem Antonínem Moskalykem v roce 1971 jako dvoudílný film, kde zoufalou dívku ztvárnila Libuše Geprtová (†63).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.