Velké srovnání příjmů rodin: Kde je nejlépe, kde nejhůř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velké srovnání příjmů rodin: Kde je nejlépe, kde nejhůř!

Nejvyšší příjmy jsou nepřekvapivě v hlavním městě.
Nejvyšší příjmy jsou nepřekvapivě v hlavním městě. (Foto ara)

Pražákům, těm je tu hej! Aspoň podle sumy, kterou mají rodiny na živobytí. Rozdíl mezi čistým příjmem pražských rodin a těch z nejchudšího Moravskoslezského kraje činí na jednoho člena víc než šest tisíc měsíčně. Přitom chleba mají na severu Moravy dražší.

Ze srovnání krajů, které zveřejnil Český statistický úřad, je patrné, že Praha příjmům rodin zcela dominuje. Na jednoho člena domácnosti tu totiž připadá 18 010 Kč měsíčně, zatímco v posledním Moravskoslezském kraji je to 11 709 Kč. Pražany ale dělí už od druhého Středočeského kraje téměř 3,5 tisíce korun.

Levné pivo, drahý chleba
Zajímavé je pak srovnání ze stejné statistiky, které zahrnuje některé zboží a služby. Podle něj má bohatá Praha docela levné pivo, třetí nejlevnější chleba, ale zase nejdražší vstupenku do kina. Jihočeši pak v průměru kupují nejdražší chleba, přitom mají o více než pět tisíc nižší příjem než lidé v hlavním městě. Zase ale je na jihu Čech nejlevnější pivo. Naopak nejdražší je v Karlovarském kraji, kde přitom domácnosti mají až šestý nejvyšší příjem. Vůbec nejlevněji se pak dostanou do kina lidé na páté nejchudší Vysočině. Paradoxně ale druhé nejlevnější lístky mají Středočeši, kteří jsou v tabulce příjmů na druhém místě.

Závidíte?
Nejvyšší pražské příjmy pramení jednak z vyšších mezd, protože jsou tu sídla velkých a často zahraničních firem, a také z nejnižší nezaměstnanosti. Úplně k závisti to ale není, protože současně jsou tu vysoké nájmy i ceny bytů a domů.
Jak si žijí rodiny v jednotlivých krajích

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.