Auta pro rok 2057: Takhle budeme jezdit v budoucnosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Auta pro rok 2057: Takhle budeme jezdit v budoucnosti

PRAHA – Připomínají spíše monstra z Hvězdných válek než vozidla pro běžné smrtelníky. Tato auta nezahlédnete na plátnech kin, jsou to vozy naší budoucnosti.


Aspoň si to myslí designéři, kteří na výstavě v Los Angeles ukázali své představy o tom, jak budou vypadat auta za padesát let!


Nissan OneOne

Pomocí velkého kloubu ve středu vozidla může měnit své okraje. Tak umožňuje svému jezdci změnu pozice sezení. Kromě toho je to i robot a dokáže vyřídit samostatně některé úkoly.


Kliknutím zvětšeteMazda Motonari RX

Auto je pojmenováno po jednom samurajském bojovníkovi. Řidič ovládá vůz přes joystick.


Kliknutím zvětšeteAudi Virtuea Quattro

Tohle auto může měnit svůj tvar. Přitom ale využívá triku! Požadovaný vzhled je na auto projektován rafinovanou technikou, avšak rozměry vozu se nemění. Audi jezdí na vodík, a aby se v zácpě zabránilo srážce, komunikuje i s ostatními auty.


Kliknutím zvětšeteGM OnStar Ant

Velké šestihranné plochy, které napodobují logo General Motors, se skládají z mnoha malých pohyblivých plošek. Tak může tento »mravenec« měnit svůj tvar. Vzor našel v přírodě, aby přinesl klid do dopravního chaosu, komunikuje soustavně s jinými auty. Díky tomu už nebudou žádné zácpy.


Kliknutím zvětšeteHonda 1na4

To jsou čtyři auta v jednom. Mohou tak spolu jet rovnou čtyři pasažéři. Tak šetří místo a životní prostředí. A na místě se pak čtyřvůz promění zpátky ve čtyři malá auta na hybridní solární pohon.


Kliknutím zvětšeteMercedes SilverFlow

Je složen z mnoha pohyblivých kovových částeček. Řídí ho magnetické pole a může svůj tvar libovolně měnit. Tak se snadno a rychle přizpůsobí přání řidiče – z kabrioletu se rázem stane terénní vůz a klidně i naopak. Můžete si zvolit libovolnou velikost i barvu. Velmi praktické! Ošklivé boule a poškození laku se u tohoto auta stanou minulostí.


Kliknutím zvětšeteToyota Biomobile Mecha

Připomíná spíš hmyz než auto. Může měnit svou délku a kromě jízdy může i skákat. Počítá se s tím, že škodlivé látky přemění v energii a využije pro svůj provoz.


Kliknutím zvětšeteVolkswagen SlipStream

Kvůli úspoře místa jezdí v hustém městském provozu ve svislé poloze. Pokud je potřeba, protáhne se a promění v ultrarychlé nízko létající letadlo. Solární články na opláštění mu dokážou dodat tolik energie, že může zrychlit až na 400 km/h.


Autor: (muf)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.