Dobrá zpráva pro ženy: Kvalitní čokoláda není vrah, může nahradit i sex... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dobrá zpráva pro ženy: Kvalitní čokoláda není vrah, může nahradit i sex...

Čokoláda
Čokoláda (Profimedia.cz, ara)

Blíží se Velikonoce a regály obchodů jsou už několik dnů plné zajíčků, beránků, vajíček, kuřátek – samozřejmě čokoládových. Bez této pochutiny bychom si jarní svátky těžko dokázali představit.

Mlsání si omlouváme výsledky různých vědeckých studií o tom, jak je čokoláda zdravá. Jak je to ale ve skutečnosti? Je ten hnědý zázrak lék, nebo nenápadný vrah?

Odborníci upozorňují, že je potřeba vybírat si opravdu kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, kterou nesmíme zaměňovat výrazně levnějšími tukovými náhražkami, které nejsou pro lidský organismus vůbec vhodné a přispívají k obezitě.

Optimální obsah kakaa je podle znalce a výrobce čokolády Martina Justana kolem 60 procent. „V Česku je spíše rozšířena konzumace mléčných čokolád, které mají obsah kakaa kolem 32 až 35 procent. Doporučujeme ovšem spíše obsah kakaa kolem 50 až 60 procent. Jde většinou o hořké variace,“ popsal Justan.

A jaké zdravotní účinky tedy má kvalitní čokoláda? „Je jednou z nejzdravějších potravin. Obsahuje spoustu látek, které jsou unikátní. Má také spoustu prospěšných enzymatických látek, které příznivě působí na zažívání či proti tvorbě zubního kazu. Má i výrazné antioxidační účinky, které jsou mnohonásobně vyšší než například u zeleného čaje,“ chválí čokoládu Justan.

Podle zahraničních vědců čokoláda rovněž zahání syndrom chronické únavy, snižuje krevní tlak a riziko srdečních příhod.

Sexuolog Radim Uzel: Čokoláda může nahradit sex!

Populární sexuolog Radim Uzel je velkým fandou čokolády. Sám si na ní pochutnává často a rád. Při návštěvě pražského muzea čokolády Choco Story navíc prozradil, proč na noční stolek patří bonboniéra. Čokoláda je všeobecně považována za silné afrodiziakum.

Co vyvolává chuť na sex?

„Tajemství spočívá v chemické látce, která způsobuje povznesení mysli a dobrou náladu. Je to tedy vlastně jakási droga. Stejná látka se uvolňuje při úspěšné sexuální aktivitě. Čokoláda tedy může sex docela dobře nahradit. Jediným nebezpečím pak jsou ty nešťastné kalorie.“

Kdy mají ženy největší chuť na čokoládu?

„Největší chuť na čokoládu mají ženy bezprostředně po pohlavním styku. Proto má každý zkušený milenec pro svou partnerku na nočním stolku připravenou bonboniéru.“

Čím to je?

„Říká se, že je v tom jakýsi pozůstatek z dávných dob. Žena začíná podvědomě pečovat o přísun kalorií pro nově vznikající život. Tento reflex zůstal zachován i v případě, že naprostá většina pohlavních styků k otěhotnění nevede. Ani případná antikoncepce chuť na čokoládu nezruší.“

Víte, že...

  • Do Evropy přivezl kakaové boby španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16. století, když si podrobil Mexiko.
  • V roce 1847 vznikla první tuhá čokoláda smícháním kakaového másla, kakaového prášku a přidáním cukru.
  • První mléčná čokoláda byla vyrobena v roce 1875 přidáním kondenzovaného mléka.
  • Největšími jedlíky čokolády jsou Švýcaři. O velikonočních svátcích spořádají průměrně více než půl kila čokolády na osobu.
  • Čokoládě holdoval zná mý milovník Casanova nebo spisovatel markýz de Sade.
  • Češi při nákupu dají nejvíce na cenu, momentální náladu a vizuální dojem.
  • Největším hitem roku 2011 jsou pralinky z hořké čokolády s chilli, zázvorem nebo křenem wasabi.
  • Tabulka kvalitní čokolády nahradí člověku denní dávku hořčíku, draslíku, fosforu, vitaminů A a E. Mléčné čokolády navíc obsahují i vápník a bílkoviny.
  • Čokoláda se užívá i v kosmetice. Kakaové polyfenoly se přidávají do pleťových přípravků, které mají oddálit stárnutí pleti.
  • Velmi populární je čokoterapie, masky, zábaly nebo masáže. Podle odborníků mají ale účinek hlavně relaxační, ne léčivý.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.