Polská kuchyně: Pravý polský bigos
Už nevíte, co máte pořád vařit k nedělnímu obědu? Všechny kuchyně jste vyzkoušeli, tak už kuchtíte jen nějakou klasickou »rychlovku«? Máme pro vás tip na dobroty polské gastronomie.
Pravý polský bigos
Potřebujeme
- 15 dkg točeného salámu
- 2 cibule
- plechovku rajského protlaku
- 20 dkg vepřové plece
- 40 dkg kysaného zelí
- 10 dkg sušených hub
- 10 dkg uzené slaniny
- 2 – 3 lžíce sádla
- 40 dkg hlávkového zelí
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- mletý pepř
Příprava
Kysané zelí scedíme, nálev ponecháme stranou, a rozkrájíme ho na drobnější kousky. Na kolečka nakrájíme klobásu a uzenou slaninu na kostičky. Maso nakrájíme na menší kostky. Podle chuti přidáme jakékoliv maso - kuřecí, krůtí, králičí, hovězí. Ve větším hrnci si na troše rozpáleného sádla pár minut prohřejeme připravené zelí. Následně přidáme maso, podlijeme vodou a dusíme 30 minut.
Poté přidáme nakrájenou klobásu a uzenou slaninu a vaříme dalších 30 minut. Vodu přiléváme opatrně, konzistence na konci by měla zůstat hustá bez vody. Přimícháme rajčatový protlak a dochutíme nálevem ze zelí. Povaříme závěrečných asi 15 minut. Pravý polský bigos podáváme jako velmi vydatnou polévku, která výborně chutná a zasytí.