Barman, který odmítl obsloužit Romy, jim musí platit odškodné. Ti ho považují za nízké | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Barman, který odmítl obsloužit Romy, jim musí platit odškodné. Ti ho považují za nízké

Fotografie
Fotografie (internal)

Slovenský soud přiznal odškodné 600 eur (16 450 Kč) romským manželům, které provozovatel jednoho z barů na východě země před pěti lety odmítl obsloužit. Informovala o tom nevládní organizace Poradna pro občanská a lidská práva, která Romy u soudu zastupovala. Poškození ale považují odškodné za nízké, a proti verdiktu se tak podle listu Sme chtějí odvolat.

"Majitel nám řekl, že nás ve svém baru neobslouží z důvodu, že když by to udělal, tak zítra přijdou další Romové. V té době jsem pracoval coby asistent na základní škole a chování majitele mě i mou choť ponížilo a pobouřilo," popsal Roman Pecha incident, ke kterému došlo v roce 2009 ve městě Spišské Vlachy.

Okresní soud ve Spišské Nové Vsi vynesl první verdikt už předloni. Rozhodl sice, že Romové byli diskriminováni, peněžní odškodné jim tehdy ale nepřiznal. Majiteli baru nařídil, aby se manželům písemně omluvil. Případem se zabýval krajský soud, který podle nevládní organizace vytkl soudu první instance, že nerozhodl o finanční satisfakci.

Odškodné Romům přiznal okresní soud až v novém rozsudku, který byl žalobcům doručen začátkem letošního června. Pecha podle listu Sme pokládá částku za nedostatečnou a hodlá se odvolat. Původně žádal tisíc eur. Také právní zástupkyně Romů Vanda Durbáková označila soudem přiznané odškodné za nepřiměřené nízké.

Zmiňovaný případ, kdy podnikatelé na Slovensku odmítli obsloužit Romy, není první svého druhu. V pětimilionové zemi podle oficiálních statistik žije 105 000 Romů, z nichž část bydlí v osadách v nevyhovujících hygienických podmínkách. Odborníci soudí, že romská menšina na Slovensku je mnohem početnější.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.