Mostecký pracovní úřad nezvládá nápor žadatelů o sociální dávky: Matky s dětmi stojí hodiny ve frontě a nic nevyřídí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mostecký pracovní úřad nezvládá nápor žadatelů o sociální dávky: Matky s dětmi stojí hodiny ve frontě a nic nevyřídí!

Fronta před mosteckým pracákem. Čekání je nedůstojné. Toaleta je až v budově.
Fronta před mosteckým pracákem. Čekání je nedůstojné. Toaleta je až v budově. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Nával žadatelů o sociální dávky a další příspěvky od státu stále nezvládají úředníci Úřadu práce v Mostě. Přispělo k tomu i lednové zpoždění výplat. Na úřední razítko tam v chladu stojí i matky s malými dětmi na rukou či v kočárku dlouhé hodiny.

Hlavním vchodem ostraha pouští lidi po deseti, v patnácti až třicetiminutových intervalech. Venku sice nemrzne, ale při pěti stupních nad nulou je pěkná zima. Svalovce u zadního vchodu úřadu neoblomila ani prosba o vpuštění Ladislavy Karaffové (55) s vnučkou Vaneskou (2) na ruce. Tu má žena  ve výchově.  Nejprve stála v hlavní frontě, pak chtěla jít zadem, ale neuspěla.  Žena marně ukazovala lékařskou zprávu, že dítě není zdravotně v pořádku a doklady si teprve vyřizuje. „Dnes to zkouším po šesté kvůli jedné věci,“řekla žena a měla co dělat, aby se nerozplakala.

Za ní drkotala zuby Ivana Fušnerová (19) s holčičkou (1) v kočárku. „Nejde se tam dostat. Pro potvrzení, abych dostala rodičovský příspěvek a na bydlení jsem tu taky popáté,“ postěžovala si mladá maminka.

Dav se bouří
„Jednají s námi jako s hovadama,“ ozývá se stále častěji z davu. Lidé se shodují, že pokud si pro dávky chodili na magistrát, byli alespoň pod střechou a byla tam i toaleta.  „Převod agendy na úřad práce byl alespoň v Mostě absolutně nedomyšlený,“ dodal muž.

Co na to úředníci
„Máme hodně žadatelů a v tomto období došlo ke kumulaci žádostí. Žadatelé chodí s čtvrtletními žádostmi na bydlení. Věříme, že se dostaneme do běžného režimu a tento stav už nenastane,“ řekla včera Aha! Pavla Zůzová, ředitelka pobočky Úřádu práce v Mostě. Odmítla se vyjádřit k nedůstojným podmínkám, že žadatelé, musí čekat na přijetí před budou venku bez ohledu na počasí a hygienické podmínky.

Nikdo s tím nepočítal!
 „O umístění a úpravě kontaktního pracoviště Úřadu práce v Mostě se rozhodovalo v době, kdy byl počet klientů mnohem nižší. S obsluhou velkého množství klientů v krátkém časovém rozmezí nebylo tehdy třeba počítat, a proto v současné době vnitřní prostory při větší kumulaci klientů nestačí.“ Výňatek z tiskové zprávy tiskové mluvčí Generálního ředitelství Úřadů práce Kateřiny Beránkové.

Anketa Aha!
Jak dlouho čekáte na úřadě?
Ivana Fušnerová (19) s dcerou Michaelou (1), mateřská dovolená: „Celý den. Je to strašné. Snad se ale dnes už konečně dočkám. Minule jsme se vůbec nedostala na řadu.“

Renata Gabčová (42), s dcerou Eliškou (3), mateřská dovolená:  „Za 20 dnů se do budovy nejsem schopná dostat. Čekání je tu nedůstojné. Když dítě potřebuje na záchod, musíte z fronty.“

Michal Janíček (21), nezaměstnaný: „Dlouho. Když se tam dneska nedostanu, zastaví mi dávky. Nesu potvrzení na čtvrtletí. Byl jsem tu minulý týden, ale odešel jsem s nepořízenou.“



Přečtěte si
prroud
22. 1. 2014 • 11:08

Stejny ukoly plni mainstream !

prroud
22. 1. 2014 • 11:08

Aha-aha,vzajemna nenavist nas a romu je umele pestovana a zivena zalezitost! Rozdel a panuj! Spousta lidi se zere timhle a zapomina na vlastizradce v bilejch limeckach!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.