Gorilí táta Marek Ždánský o Kambě: Plakal jsem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Gorilí táta Marek Ždánský o Kambě: Plakal jsem!

Takhle bojovali v neděli lékaři a chovatelé o život Kamby.
Takhle bojovali v neděli lékaři a chovatelé o život Kamby. (Foto Aha! – Karel Kopáč, pro Aha! Tomáš Adamec, ara)

„Nikdy nezapomenu na ten pocit, když se na těhotenském testu Kamby zbarvily dvě čárky. Plakal jsem štěstím,“ vzpomíná na den, kdy zjistil, že gorila Kamba (40) z pražské zoo je poprvé těhotná, její chovatel Marek Ždánský (37). Podruhé ho Kamba dohnala k pláči, když si překousla pupeční šňůru během porodu.

Kamba bohužel nedokázala svého potomka přivést na svět ani napodruhé. Znovu si překousla pupeční šňůru a šlo jí doslova o život. V zoo tak museli v neděli přistoupit k císařskému řezu. Prvnímu u gorily v Evropě!


Prožívá s Kambou všechny důležité chvilky, a to přesto, že už v pražské zoo nepracuje. „Vlastně můžu za to, že je Kamba v Praze. Když jsem zjistil, že je gorilí samec Richard plodný, dělal jsem vše proto, aby se ze zoo ve Dvoře Králové přestěhovala,“ popsal deníku Aha! Ždánský.


„Problém Kambičky byl ten, že pokaždé narazila na neplodné samce. Strašně chtěla mládě. Pozoroval jsem to na ní. Chovala se vždy úžasně ke všem mláďatům v zoo. Je to taková vzorná tetička.“ A taková už do konce života zůstane… Lékaři ji při zákroku podvázali vejcovody. Už nikdy nechtějí riskovat její život!

Marek Ždánský

Ždánský byl u toho, když v roce 2007 Kamba začala poprvé rodit… A na ten den také rozhodně nikdy nezapomene! „Když jsem viděl, že si vytáhla pupeční šňůru a překousla ji, opravdu jsem brečel. V tu chvíli mi veterinář řekl: Mládě je mrtvé. Tu větu mám stále v hlavě,“ přiznává Marek s tím, že se o víkendu situace s porodem u nejstarší gorily v podstatě zopakovala. „Bylo to jako přes kopírák,“ dodal chovatel.

Kamba se uzdravuje

Báli se, že se neprobudí. To byl důvod, proč se chovatelé goril v pražské zoo obávali nechat Kambu při císařském řezu uspat. Nakonec se tak muselo stát. Jak je na tom gorila nyní? „Kambin stav se pozvolna zlepšuje. Komunikuje, přijímá potravu, včera už měla i jistý krok, stále však nemáme vyhráno,“ popsal její zotavování kurátor primátů Vít Lukáš. Kamba je oddělená od ostatních členů skupiny mříží, ale dál je s nimi v kontaktu. „Když to půjde dobře, stehy se mohou zahojit za 7 až 10 dní. Doufáme, že za 14 dní bude zpátky,“ popsal veterinář zoo Roman Vodička.





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.