Pečlivě si hlídejte doklady: Občanka podraží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pečlivě si hlídejte doklady: Občanka podraží!

Nový občanský průkaz
Nový občanský průkaz (ex)

S nemilou zprávou přišlo ministerstvo vnitra. Uvažuje o zdražení poplatku za vydání nového občanského průkazu. Ten má nyní činit 200 korun!

Nyní stojí vystavení dokladů, které byly poškozeny, zničeny, odcizeny nebo ztraceny, sto korun. Jenže ministerstvo došlo k názoru, že je to příliš málo za pracnou výrobu průkazu se strojově čitelnými údaji. Nejpozději od počátku roku 2014 proto cenu zdvojnásobí. Lidé si budou moci i pak pořídit občanku za sto korun, avšak bez strojově čitelných údajů, u nichž je navíc maximální doba platnosti pouze tři měsíce. Dvě stě korun by si také lidé měli nově zaplatit za vydání dokladu, když do něj budou chtít zapsat nové údaje v době delší než půl roku před ukončením jeho platnosti.

Omezí »bydlení« na úřadech

Ministerstvo se chystá došlápnout i na ty, kteří se před exekucemi nebo výživným »skrývají« městských úřadech. Výrazně se totiž zvýšil počet lidí, kteří tam mají hlášený trvalý pobyt. Zatímco v lednu 2009 jich bylo 164 tisíc, na počátku tohoto roku počet dosahoval již více než 284,5 tisíce! A to chce vnitro novým zákonem zkomplikovat. Například tím, že lidé, kteří nemají vlastní dům či byt, budou moci mít pobyt na radnici jen dvanáct měsíců. A pokud nemovitost vlastní, musí být zapsáni na jeho adrese. Má být také zavedený poplatek 300 korun při rušení trvalého pobytu. „Důvodem je například neúměrné zatěžování úřadů v případech, kdy rodiče se střídavou péče neustále přihlašují a ruší pobyt dítěte,“ vysvětlil Aha! Břetislav Oliva z ministerstva vnitra.

Autor:  ex

Přečtěte si
zadnice
21. 11. 2012 • 09:39

To nemělo být nikdy zavedeno a jinak co u nás nezdraží!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.