»Hasič bez srdce« Jakub Halík (†37) se transplantace nedočkal: Pumpy pracovaly... Zradila ho játra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

»Hasič bez srdce« Jakub Halík (†37) se transplantace nedočkal: Pumpy pracovaly... Zradila ho játra!

Jakub, když v nemocnici slavil 100 dní od úspěšné operace.
Jakub, když v nemocnici slavil 100 dní od úspěšné operace. (ara, IKEM, Aha! Dan Černovský)

Nad hasičskou stanicí v pražských Holešovicích se v lehkém větru mihotá černá vlajka. Zatímco okolí ve slunném a hřejivém dopoledni ožívá, v hasičském komplexu panuje chmurná nálada. Je to jen několik dní, co jednotka dostala zprávu, že zemřel jejich kamarád a spolupracovník Jakub Halík (†37), muž z Neratovic známý jako »hasič bez srdce. Kolegové i nadřízení tomu mohou jen těžko uvěřit…

„Byl hodný, milý a fyzicky zdatný… Ani nekouřil. Jsme tím všichni otřeseni,“ říká zarmouceně jeden z jeho kolegů, který si nepřál být jmenován. Nikdo pochopitelně není sto o Jakubovi vyprávět. „Organizujeme přípravy na pohřeb. Jeho kamarádi a kolegové pojedou odsud autobusem. Celý den tu pak bude stát čestná hlídka, jak bývá u těchto smutných událostí zvykem,“ dodává hasič.

Poslední sbohem dají Jakubovi jeho nejbližší, kamarádi a kolegové zítra dopoledne v obřadní síni v Kralupech nad Vltavou.


Profesor Jan Pirk: Byla to přílišná zátěž!

„Jeho zdravotní stav se v poslední době velmi zhoršil – selhaly mu játra a ledviny. A s tou zátěží se už organismus nevyrovnal.S určitostí ale na vině nebyla porucha srdečních pump.“

193 dní s umělým srdcem...

Hasič Jakub Halík z Neratovic byl prvním člověkem na světě, kterému už více než 6 měsíců nebilo v hrudi srdce. Místo něj měl dvě pumpy, které rozháněly krev po celém těle. „Je to úplně stejné. Jen nemám tep a nebuší mi srdce. To je jediný rozdíl,“ popisoval život s umělým srdcem Jakub Halík (†37) koncem srpna v pražském IKEMu. Tehdy v něm lékaři zažehli plamínek naděje. Dostal se totiž na čekací listinu k transplantaci. Bohužel se »nového« srdíčka nedočkal…

Březen 2012 - Jakubovi diagnistikovali doktoři nádor na srdci.

Duben 2012 - Třetího dubna podstoupil riskantní operaci. Neměl na vybranou: rakovina by ho jistě zabila.

16. července 2012 - V IKEMu oslavil 100 dní s umělým srdcem, což byl rekord. Když stejný zákrok provedli v USA, pacient žil jen týden.

29. srpna 2012 - 148 dní od operace bylo rozhodnuto: Jakub bude zapsán na čekací listinu k transplantaci! „Těším se, až budu doma s rodinou a psem. Taky bych chtěl vyrazit na dovolenou někam k moři,“ říkal tehdy s radostí.

13. října 2012 - V noci na sobotu, po 193 dnech od operace, Jakub »boj« prohrál.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.