Krutý rozkaz z EU: Češi, zapomeňte na marmeládu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Krutý rozkaz z EU: Češi, zapomeňte na marmeládu!

Jahodovou marmeládu si na toust nenamažete. Leda domácí…
Jahodovou marmeládu si na toust nenamažete. Leda domácí… (Profimedia.cz)

Jahodová, meruňková, rybízová marmeláda… Tak s těmihle názvy se už v českých obchodech nesetkáte. Evropská potravinářská komise definitivně smetla ze stolu požadavek společnosti Hamé, aby se s výrobky, které obsahují nejméně 35 procent ovoce, mohla vrátit k tradičnímu názvu, který jsme znali my i naše babičky. Úředníci ale stále trvají na tom, že marmeládu je možné vyrábět pouze z citrusových plodů. A stačí jich jen 20 procent, zbytek je cukr...

„Po téměř ročním boji jsme nic nezískali s odůvodněním, že naše marmelády nesplňují požadavky legislativy Evropské unie, protože nejsou vyrobeny z citrusových plodů. Na pultech se tak stále budou prodávat pod označením ovocná směs,“ popsala marketingová ředitelka Hamé Marcela Mitáčková.

Co si můžete koupit?

Ovocná směs

Pod tímto názvem se dnes prodávají výrobky dříve označované jako marmeláda.

Džem

Džem je rosolovitá hmota s kousky různého ovoce nebo s celými drobnými plody. Podíl ovoce v jednom kilogramu džemu musí být minimálně 350 gramů, u rybízu může být nižší.

Džem extra

U džemů extra je stanoven vyšší podíl suroviny, podle které se výrobek nazývá. Například jahodový džem extra obsahuje více jahod než jablek, což džem nemusí.

Marmeláda

Podle nařízení EU jde o výrobek pouze z citrusových plodů, jejich obsah je minimálně 20 procent.

Ovocná pomazánka

Může obsahovat takřka cokoli, její přesné složení – podíl ovoce – není definován.

Rosol

Rosol je vyráběn jen ze šťávy, nejsou v něm kousky ovoce. Ale i tak je stanoven povinný podíl ovocné složky na 350 gramů v jednom kilogramu.

Přečtěte si
lukreciaborgia
11. 10. 2012 • 23:33

 Já jenom čekám,kdy Germáni řeknou ,aby u nás byly dvojjazyčné nápisy.V němčině a ingliš.Karlr Kryle,zase ryjeme držkou v zemi.To jsme to dopracovali.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.