Šokující zpráva o stavu planety: Budeme potřebovat novou Zemi. Už za 18 let! Neblázněte, brzděte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šokující zpráva o stavu planety: Budeme potřebovat novou Zemi. Už za 18 let! Neblázněte, brzděte!

Naše planeta už nestíhá obnovovat své zdroje, lidská populace roste příliš rychle. A to znamená velký problém!
Naše planeta už nestíhá obnovovat své zdroje, lidská populace roste příliš rychle. A to znamená velký problém! (Profimedia.cz, ara)

Lidstvo žije už hodně dlouho nad své možnosti. Co to znamená? Pokud budeme spotřebovávat nadále stejné množství energie, potravin a vody, budeme už v roce 2030 potřebovat další planetu, která by uspokojila naši poptávku! Tolik ve stručnosti zpráva Světového fondu na ochranu přírody. Jaké jsou vlastně největší problémy?

Problém č. 1: Člověk!

Jedním z nejpalčivějších problémů naší planety je rostoucí populace. Nyní je nás 7 miliard, ale do roku 2050 počet lidí stoupne na 9 – 10 miliard, nejvíce v Africe a Asii. Do tohoto roku budou také dva ze tří lidí žít ve městě, čímž spotřeba energií ještě stoupne.

Vyjádřeno čísly: v současnosti Země potřebuje 1,5 roku, aby doplnila rezervy spotřebované za pouhý 1 rok! Sune se tedy »do minusu«. Roste hlavně spotřeba energie (ropa, uhlí, plyn). Kromě toho se plýtvá potravinami. Například v Evropě lidi vyhodí v průměru 21 % jídla.

Problém č. 2: Živočichové!

Světový fond zkoumal 2600 živočichů.  Přece jenom dobrá zpráva: ve střední Evropě se od 70. let stav zvířat zlepšil. Vrátili se například vlci či volavky šedé. Špatná zpráva: klesá počet živočichů v tropických oblastech Země, a sice o 60 %. Například v Asii klesl během století počet tygrů ze 100 000 na pouhých 3500 kusů. Kolem 30 živočišných druhů vyhynulo úplně.

 

Problém č. 3: Oceány a moře!

Od roku 1950 se počet rybářských oblastí zdesateronásobil. To znamená, že tři ze čtyř evropských moří jsou vylovená. Obzvláště ohroženy jsou tresky, platýs, tuňák a mořský ďas. A ještě jeden problém: hospodářství je čím dál závislejší na umělém zavodňování. Jen kvůli tomu už nyní je vyčerpáno 92 % zdrojů užitkové vody. Nejcennější tekutině ale neprospívá ani změna klimatu. Kvůli oteplování roste ve vodě počet jedovatých sinic.

Problém č. 4: Lesy!

Každou minutu ztrácíme lesní plochu o rozloze 38 fotbalových hřišť. Jen v Asii bylo za uplynulých 30 let vykáceno 70 % veškerých lesů. Mezi lety 2000 – 2010 zmizelo 13 miliard hektarů lesa, což je 1,5násobek rozlohy Rakouska.

Půda po vykácených stromech se využívá k pěstování palmového oleje, sóji a jako pastvina pro skot. Palmový olej se nachází v každém druhém produktu supermarketu (třeba taky ve rtěnce, hlubokozmrazené pizze či v mycích prostředcích). Sója se využívá coby krmivo pro prasata.

Úbytek lesů ohrožuje ekosystém a atmosféru. Společně s uhlím a ropou nejvýrazněji přispívá ke změně klimatu.

Problém č. 5: Atmosféra!

Oteplování planety způsobuje tání planety či zvyšování hladiny moří – podle klimatologů to bude na konci tisíciletí o metr. V rozvojových zemích se dále staví uhelné elektrárny. V lidnaté Číně a Indii přibývá počet aut, což vede ke zvýšení množství plynů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.