Nový svět bez lidí! Mořský strom bude rájem zvířat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nový svět bez lidí! Mořský strom bude rájem zvířat!

Grafická představa impozantního Mořského stromu.
Grafická představa impozantního Mořského stromu. (Architect Koen Olthuis – Waterstudio.NL)

Lidský svět se rychle zvětšuje, dobývá a ničí. Ubývá volného prostoru a nedotčená příroda se stává vzácností. Jediné, co zatím alespoň částečně omezuje expanzi měst, je moře. A právě zde, uprostřed vodních ploch, chtějí architekti vybudovat nový svět, ve kterém by bylo místo jen pro zvířata.

Projekt Sea Tree (Mořský strom) nizozemské společnosti Waterstudio má u pobřeží vybraných měst zajistit vybudování umělých zelených rezervací. Půjde o jakési parky ve tvaru obřích stromů, jež budou měřit úctyhodných 140 metrů (80 m nad hladinou, zbývajících 60 m zůstane skryto pod vodou).

Gigantický podvodní pylon bude mít v dutém středu obří zásobník sladké vody, který doplní pravidelné deště. Tím bude zajištěn životní základ pro vegetaci nad hladinou, o tu pod vodou se postará mořská voda. Život bude bujet oběma směry a během let vytvoří přirozený domov všem druhům živočichů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.