Obávaná lidská onempcnění - Kdy vás co čeká? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Obávaná lidská onempcnění - Kdy vás co čeká?

 (: profimedia.cz)

Nejrůznější onemocnění patří k životu jako voda k rybníku. A stárnoucí lidské tělo? To je pro nemoci doslova rájem! Neznají slitování, je jim jedno, jsteli prezident, nebo zametáte chodníky. V jednom ale rozdíly přece jen dělají – většina z nich se zaměřuje více na ženy, nebo naopak na muže.

Rakovina, infarkt, cukrovka, křečové žíly, revma, hemoroidy, impotence…

Připravili jsme pro vás přehled nejpalčivějších problémů příslušníků obou pohlaví tak, jak se v průběhu života objevují a hrozí. A přidali jsme vždy i malý návod, jak se nepříjemných zdravotních komplikací vyvarovat…

MUŽI

20 LET

  • Plešatění
    Začínají se objevovat první známky případné pleše. Vlasy začínají u řady mužů ve velkém vypadávat krátce po pubertě, největší úbytek vlasů přichází mezi 20. a 35. rokem života. Později se ztráty zpomalí. Vše je dáno geneticky. Pokud byl plešatý váš děd i otec, budete mít lysinu nejspíš také. Proces lze ale zpomalit, budeteli se vyhýbat kouření, alkoholu a stresu.

35 LET

  • Hemoroidy (zlatá žíla)
    Rozšíření žilních struktur pod kůží v oblasti řitního otvoru, jehož příznakem je krvavá stolice, svědění a pálení konečníku, postihuje muže už od 20. roku života, nejčastěji však právě mezi 35. a 50. rokem. Důvodem je dědičnost, mizerná životospráva a sedavé zaměstnání. Proktologové léčí nemoc obvykle mastmi a čípky.

40 LET

  • Rakovina plic
    Zemře na ni každý dvacátý muž a patří tak vůbec k nejčastějším nádorům u nás. Velmi často se objevuje právě po 40. roce života. Je to daň z kouření, nezdravé životní prostředí má výrazně menší vliv. Ženy jsou k rakovině plic ještě dvakrát náchylnější než muži, ale umírá jich méně.
  • Rakovina tlustého střeva
    Zaujímá třetí místo na žebříčku nádorových onemocnění, ve velkém se objevuje po 40. roce života. Umírají na ni stejně muži i ženy. Příznaky jsou téměř nepostřehnutelné, jedinou účinnou prevencí jsou pravidelná vyšetření. Krev ve stolici ale znamená, že byste k lékaři měli utíkat co nejrychleji.
  • Cukrovka
    Pokud máte nadváhu a špatně jíte, čekejte po čtyřicítce velké potíže. Souvisejí s cukrovkou, kterou u nás trpí každý čtrnáctý člověk. Navíc se šíří jako epidemie, v příštích padesáti letech postihne až třetinu obyvatel. Hlavními příznaky jsou nadměrné pití, únava a dech páchnoucí po acetonu.

55 LET

  • Poruchy erekce
    Neschopnost přivést penis do stavu »připravenosti« trápí přes polovinu mužů ve věku 40 až 70 let, problémy jsou přitom častější po 55. roce života. Příčinou poruch ztopoření je z 80 procent postižení cév a nervů, psychické důvody jsou v menšině. Velice často se tedy jedná o průvodní jev jiného onemocnění.
  • Onemocnění prostaty
    Zvětšení prostaty, která pak tlačí na močovou trubici a znepříjemňuje vykonání potřeby, trápí po 50. roce života každého druhého muže. Horší variantou je rakovina prostaty, kdy je nutné prostatu (a někdy i varlata) odebrat, případně podstoupit ozařování. Prevencí je každoroční vyšetření po 50. narozeninách.

60 LET

  • Parkinsonova nemoc
    Třesou se vám ruce, máte ztuhlý obličej a potíže s chůzí? Pak vás, stejně jako spoustu dalších lidí v tomto věku, potkala Parkinsonova nemoc. Váš mozek má nedostatek dopaminu, který přenáší nervové impulsy, a chová se líně. Nemoc přichází plíživě a zcela vyléčit se nedá, lze pouze zpomalit její vývoj.
  • Infarkt
    Obrovskou hrozbou se stává infarkt, který postihuje nejčastěji muže kolem 65. roku života. Každý čtvrtý člověk, který dostane infarkt, do hodiny zemře. Jde o situaci, kdy krevní sraženina přeruší dodávku krve a kyslíku srdci. Infarkt se projevuje krutou, svíravou bolestí za prsní kostí, která vystřeluje i do paží, krku a břicha. Příčinou jsou většinou cévní nemoci. Prevence? Zdravá životospráva, pohyb, žádné kouření.

70 LET

  • Alzheimerova choroba
    Výjimečně vás může potkat už po třicítce, ale nejčastěji až po 60. roce života. Typickými příznaky jsou zapomnětlivost, dezorientace v prostoru i čase. Prostě chvílemi nevíte, kde jste, jak jste se tam ocitli a kdo jsou ti lidé kolem vás. Je to nemoc mozku, nedá se vyléčit, jen zpomalit její průběh. Odolnější proti ní jsou lidé, kteří mozek i ve stáří nějak zaměstnávají.

ŽENY

20 LET

  • Migréna
    Drápky vystrkuje migréna! Trpí jí i muži, ale u žen je dvakrát častější. Kromě bolestí hlavy často s migrénou přicházejí i poruchy vidění nebo řeči. Migréně se nedá účinně předcházet, je zřejmě dědičná. Její příznaky se však dají úspěšně léčit. Často ji spouští stres, extrémní diety nebo nedostatek spánku.

25 LET

  • Celulitida
    Na těle se vám s největší pravděpodobností objeví první známky celulitidy. Je to asi nejrozšířenější dámská »nemoc«, která dříve nebo později postihne téměř každou ženu. Hormony mohou za to, že tuková tělíska stoupají až těsně pod kůži, a vytvářejí typické hrbolky. S tzv. pomerančovou kůží mají problémy už i dvacetileté dívky.

30 LET

  • Inkontinence
    Potíže s udržením moči postihnou během života každou druhou ženu. Problémy se mohou objevit ve velmi brzkém věku, nejčastěji ale postihují ženy po 30. roce života. Příčiny mohou být různé – například infekce dolních cest močových, těžký průběh porodu nebo nedostatek ženského hormonu estrogenu. Léčí se obvykle zaváděním krémů, tablet nebo čípků estrogenů přímo do pochvy, v krajních případech chirurgicky.
  • Rakovina kůže
    Pozor, v tomto věku už vážně hrozí rakovina kůže – druhý nejčastější typ rakoviny. Nových případů navíc přibývá geometrickou řadou. Na vině je stále silnější ultrafialové záření, před kterým se málo chráníme. Ohroženi jsou hlavně lidé se světlou pokožkou.
  • Křečové žíly
    Máte nadváhu a sedavé zaměstnání? Anebo naopak celý den stojíte na jednom místě? Pak počítejte s křečovými žilami, které se ve větším měřítku začínají objevovat právě v tomhle věku. Křečové žíly vznikají nafukováním podkožních cévek. Trpí jimi hlavně ženy, ale ani muži nejsou výjimkou. Nejlepší prevencí je zdravý pohyb.

40 LET

  • Rakovina prsu
    Vůbec nejčastější nádorové onemocnění žen. Mezi 40. a 50. rokem života patří dokonce k jejich nejčastějším příčinám smrti.
  • Hypertenze
    Máte nadváhu, pijete alkohol a špatně jíte? K tomu se i často stresujete? Pak vás hypertenze (vysoký krevní tlak) asi nemine. Berte ho jako signál, že je s vámi něco v nepořádku. Zvýšený tlak může souviset s nějakou skrytou chorobou, ale také může jiné vážné nemoci způsobit. I krátkodobé velké zvýšení tlaku vás může zabít.
  • Problémy v menopauze
    Potíže související s ukončením menstruace trápí každou druhou ženu. Dostavují se mezi 45. a 55. rokem života. Projevy jsou návaly horka, úzkosti, deprese, poruchy močového měchýře, někdy dokonce srdeční arytmie. Lékaři pomáhají hormonální terapií, která ale přináší i možné riziko – vznik rakoviny prsu. Za problémy může stát snižování ženského hormonu estrogenu v krvi, nedostatečný pohyb, špatně fungující štítná žláza nebo kouření.

50 LET

  • Osteoporóza
    V tomhle věku byste měli dostat strach z řídnutí kostí. Mohou za ně hormonální změny. Oslabené kosti se snadno lámou a obratle rychle sesedají. Přitom platí, že jak kvalitní kostru si vybudujete do třicátých narozenin, takovou budete mít po zbytek života. Nejdůležitější je přitom dostatek vápníku a minerálů.
  • Artróza
    Nenápadně vás začíná nahlodávat artróza – onemocnění kloubů, jímž trpí každý osmý člověk. Rizikovým faktorem je hlavně nadváha a nedostatek pohybu. Jde o poruchu růstu chrupavek, hlavně u kolenních či kyčelních kloubů. Artróza se dá léčit, někdy je ale nutné celý kloub nahradit endoprotézou.

55 LET

  • Revma
    Poškození kloubů dlouhodobými záněty postihuje 100 tisíc Čechů, muži jím trpí třikrát víc než ženy. Projevuje se nejčastěji mezi 40. a 60. rokem života bolestmi kloubů (i v klidu), otoky, zarudnutím kůže. Prevencí je pravidelný pohyb, léčbou jsou medikamenty a rehabilitace. Úspěšnost léčby není zaručena.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.