Dnes začal podzim: Jak ho zvládnete bez úhony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dnes začal podzim: Jak ho zvládnete bez úhony

Podzimní počasí je zrádné, je proto potřeba přizpůsobit mu oblečení zejména dětí.
Podzimní počasí je zrádné, je proto potřeba přizpůsobit mu oblečení zejména dětí. (Profimedia.cz)

Právě dnes dáváme definitivní sbohem létu a rovnodennost signalizuje, že otěže počasí přebírá podzim. Ten nás přivítá teplotami kolem 12 °C, později až 22 °C. Bude převládat slunečné počasí, ráno a dopoledne se budou vyskytovat mlhy. Rána navíc budou velmi chladná s teplotami kolem 4 °C, ojediněle se vyskytnou přízemní mrazíky. A spolu se svou typickou barevností s sebou podzim přinese i skrytá nebezpečí a nástrahy. Na co byste měli dávat pozor?

Motoristé

● Velkým nebezpečím je zmoklé napadané listí. Hasiči varují, že drtivá většina nehod v tomto období se stává právě kvůli smykům na listí.

● Potíže mohou způsobit husté mlhy, které se objevují zejména ráno a k večeru v nepravidelných cárech v malých údolích a podél řek a potoků.

● Problémem je nedostatková zimní směs do ostřikovačů, v těchto týdnech se prodejci snaží zbavit letních směsí i s výraznou slevou. Ovšem to je motoristům v době ranních mrazíků k ničemu.

● Zrada číhá i v podobě sjetých letních pneumatik, které na zvlhlé vozovce při 8 °C nedrží tak dobře stopu jako pneumatiky zimní.

Maminky s dětmi

● Pozor na vhodné oblečení dítěte. Ráno jsou teploty velmi nízké, odpolední maxima pak podobná jako v létě. Je proto dobré oblečení vrstvit, aby je děti mohly odkládat.

● Může vás překvapit náhlá přeháňka, mějte proto po ruce vždy pláštěnku nebo deštník!

● Sychravé počasí je jako stvořené pro vznik inverzí, sledujte proto pozorně stupeň bio zátěže. Pokud vstoupí v platnost výstraha před smogem, raději nevycházejte!

● V podzimním počasí trpí kočárky, proto je důležité dbát na jejich údržbu. Častěji se špiní a špínou trpí především kuličková ložiska. Platí proto heslo »čistit a mazat«!

Důchodci

● Věnujte dostatečnou pozornost holím, zkontrolujte stav špuntů a rukojeti. V prodeji jsou i speciální hrotové násady místo špuntů. Za zkoušku stojí také trekkové hole.

● Zkontrolujte před zimou televizní anténu, podzim bývá velmi větrný, a pokud vám vítr anténu ohne nebo poškodí, nebudete se mít na co dívat.

● Ráno si přes ústa a nos uvažte šátek, nebo lehkou šálu. Studený vzduch vám nemusí svědčit a snadno se nastydnete.

● Pořiďte si speciální sprej proti mlžení brýlí. Pak vás nepřekvapí změny teploty např. při vstupu do tramvaje nebo trafiky.

Pejskaři

● Pozor na vodu, je již studená, a pokud do ní pes skočí a vy ho pak neosušíte, mohl by nastydnout nebo dostat zápal plic.

● Po venkovní procházce vždy svému pejskovi otřete tlapky, mezi prsty může mít nánosy bahna, špíny a kamínků. Na nepříjemnou infekci je pak zaděláno.

● Někteří psi také s přicházejícím podzimem začínají měnit srst a línají. Je proto důležité se o jejich kožich pořádně postarat a kartáčovat ho.

● Zvyšte příděly vitaminů, i psi jsou totiž náchylní k nastuzení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.