Jak přežít podzim? Pijte, i když prší!
Jen co se před několika dny venku ochladilo, začala spousta z nás kýchat, kašlat, smrkat... S podzimem přicházejí i nemoci, o nichž se s nadsázkou říká, že pro muže jsou »smrtelné«. V seriálu deníku Aha! jsme si již řekli, jak na únavu a stres, které nám krátící se dny způsobují, a dnes se zaměříme právě na »rýmičku« a virózy.
Pro boj s únavou a podzimním nachlazením je podle odborníků velmi důležité myslet na dostatečný pitný režim. V létě si do kabelky či tašky každý láhev s vodou vezme, v chladném a deštivém počasí nás to ale mnohdy nenapadne. A to je chyba!
„Stejně jako letní horka vysušuje organismus i chladné a větrné počasí, pobyt ve vytápěných nebo dokonce přetopených místnostech,“ upozorňuje Pavel Suchánek, specialista na výživu z pražského IKEMu.
Nemámeli dostatek tekutin, pociťujeme příznaky, u nichž si většinou neuvědomíme, že jsou spojeny s nedostatečným pitím. „Jsme malátní, unavení, bolí nás hlava a jsme i náchylnější k nachlazení,“ upozorňuje magistr Suchánek.
Co a kdy pít?
● Ráno po probuzení by mělo být spojeno nejen s hygienou, ale i snídaní. Její součástí jsou i nápoje. „Nemůžeteli se po probuzení takzvaně nastartovat, zkuste hned poté, co vyskočíte z postele, vypít skleničku – 250 až 300 ml – čisté vody,“ radí nutriční terapeutka Jaroslava Komárková.
● Někteří odborníci doporučují v průběhu snídaně vypít půl litru tekutin, ne černé kávy. Může jít o pramenitou vodu, ovocné či bylinkové čaje, meltu či slabý černý nebo zelený čaj.
● „Rada maminek, že je potřeba snídat teplý čaj, je neopodstatněná. Jde o zvyk, stačí voda. Jen pokud snídáte pečivo namazané tukem, asi se bez teplého nápoje neobejdete. Mastné se těžko zapíjí studeným,“ říká Komárková.
● Jestli si musíte dát ráno i kávu, není to problém. Vypijeteli před ní doporučovaných 300 ml vody či čaje, budete mít energie ještě víc.
● V průběhu dne by každý dospělý, který nemá extrémní fyzickou zátěž, měl vypít průměrně 33 ml tekutin na kg váhy. Při hmotnosti 75 kg to je necelých dva a půl litru.
● Zapomeňte na víc než 3 šálky kávy denně, slazené limonády a minerálky a alkohol.
Podzimní jídelníček
Snídaně
Toasty – dva plátky celozrnného toastového chleba (případně jakéhokoli celozrnného) opečte v toastovači. Namažte slabě neochuceným tvarohem, obložte jedním plátkem tvrdého sýra a plátkem šunky. Podávejte s červenou paprikou a půl litrem šípkového čaje.
Přesnídávka
Kefír – neochucený, neslazený, hroznové víno
Oběd
Brokolicová polévka – na lžíci olivového oleje nechte zesklovatět cibuli a stroužek česneku, přidejte růžičky brokolice a zalijte studenou vodou. Vařte asi 10 minut doměkka. Poté rozmixujte nebo jen brokolici rozmačkejte. Pokud chcete, můžete zahustit nastrouhanou bramborou.
Ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a na talíři lžičkou kysané smetany.Losos na grilu – lososa posypte hrubou solí, drceným pepřem a obložte čerstvými větvičkami rozmarýnu. V rozehřáté troubě pečte pod grilem na pečicím papíru asi 10 až 15 minut. Podávejte s vařeným bramborem a plátkem citronu.
Svačina
Švestky – 4 kusy a 50 g tvrdého sýra. K odpolední kávě řádek čokolády s obsahem kakaa 75 % a více.
Večeře
Zeleninový tofu salát – pokrájejte na větší kousky rajčata, papriky, okurku a ředkvičky, přidejte na menší kostky nakrájené uzené tofu (150 g na osobu). Ochuťte citronovou šťávou, špetkou soli a pepřem. Podávejte s knäckebrotem.