Anetka (9) se narodila neslyšící: »Ucho« si nosí v batůžku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Anetka (9) se narodila neslyšící: »Ucho« si nosí v batůžku!

Fotografie
Fotografie (internal)

Narození zdravého dítěte je největším přáním všech rodičů. Když se ale manželům Liškovým narodila Anetka (9), ukázalo se, že děvčátko je hluché. Rodiče se však rozhodli s nepřízní osudu bojovat. Dnes Anetka slyší díky zařízení, které si celý den nosí v batůžku na zádech.

Holčička ale tančí balet a jejím největším přáním je, aby se přístroje na zádech mohla jednou provždy zbavit. V tom by jí pomohl nejmodernější kochleární implantát. Ten ale vyjde na více než 300 tisíc korun!

To, že Anetka zřejmě neslyší, se poprvé ukázalo ve třech měsících jejího života, kdy miminko neotáčelo hlavičku za zvuky. Nastaly dlouhé dva měsíce čekání a žití v nejistotě, jak vážné postižení bude. Obavy z předběžné diagnózy se nakonec potvrdily. Ukázalo se, že Anetka trpí oboustrannou hluchotou.

„Pro naši rodinu to bylo velmi těžké období. Velikou oporou mi byl manžel, který nepřipustil jakoukoliv lítost a postavil se problému čelem. V tu chvíli jsme věděli, že pro naši holčičku uděláme cokoliv na světě. Naším cílem bylo naučit Anetku mluvit a zajistit jí tak plnohodnotný život,“ vzpomíná na okamžiky po prvotním šoku maminka Linda.

Bez batůžku neslyší nic

Holčička nejprve dostala digitální sluchadla. S těmi byl ale vývoj řeči hodně pomalý a na nízké úrovni.  Nakonec Anetce voperovali ve dvou letech kochleární implantát.

„V motolské nemocnici v Praze byl Anetce v celkové narkóze voperován implantát s několika elektrodami, umístěný těsně pod kůží. Na hlavě má připevněnou cívku, která drží pomocí magnetu, a mikrofon zavěšený za uchem. Součástí implantátu je procesor, který neustále nosí na zádech,“ popsala maminka.

Přístroj má ale jednu velkou vadu! V případech, kdy je holčička nucena si svoje »ouško« sundat, například při koupání nebo spánku, stává se hluchou a naprosto bezbrannou! V rušném prostředí a silném větru je pro ni zase řeč zcela nesrozumitelná.

Pomoc za 300 tisíc

Vývoj implantátů šel od roku 2004, kdy byla Anetka operovaná, hodně dopředu. Dnes už je dětem voperován nejnovější typ implantátu Nucleus 5, který je novým pacientům zcela hrazen zdravotní pojišťovnou. Na to ale Anetka nemá nárok.

A v čem je novinka lepší? Přístroj má vynikající sluchové rozlišení pro hudbu, telefonování, ale i komunikaci v hlučném prostředí.  Je také téměř nezničitelný, protože je vyroben z tvrdého plastu a titanu. Je tak odolný vůči vodě, úderům i pádům.

„Ovšem největší výhodou je to, že přístroj je zavěšen pouze za uchem, bez jakýchkoliv kabelů a krabičky. S ním by se Anetka mohla kromě školy a sportu s ostatními dětmi plně věnovat i milovanému baletu, který dělá už dva roky,“ vysvětlila maminka.

Pomoc pro Anetku

Rodiče Anetky budou vděčni za každou finanční pomoc, která by jim umožnila  zakoupení kochleárního implantátu Nucleus 5 za více než 300 000 korun.

Přispět můžete na účet pražského Nadačního fondu Prolomené ticho, číslo účtu 107122008/0300, variabilní symbol 0254303555.

Přečtěte si
marinchen
31. 8. 2011 • 11:35

kDYBY SE TAK INTENZIVNE POLITICI STARALI O POSTIZENE DETI A NE O SVE PLNE KAPSY; TAK BY SE VSEM LEPE TAKY DYCHALO:

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.