Vše o cestování do Bulharska! 2.díl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vše o cestování do Bulharska! 2.díl

Na plážích je nejvolněji v červnu a v září.
Na plážích je nejvolněji v červnu a v září. (Profimedia.cz, ara)

Řada z nás si právě teď ujasňuje představy o letošní dovolené. A volba spousty Čechů padla na staré dobré Bulharsko. Minulý týden, v prvním díle našeho speciálu, jsme vám přinesli nejlepší tipy na cestu k Černému moři a teď se podrobně podíváme na to, jak si dovolenou v Bulharsku nejlépe užít. Chybět nemohou ani rady pro případ potíží...

Je libo trochu kultury?

Od června do září probíhá v Bulharsku celá řada kulturních festivalů, které jsou skvělou příležitostí, jak poznat místní folklor. Některé se už sice stávají spíš atrakcí pro turisty, jejich půvabu to ale ubralo jen málo.

Už na začátku června startuje v Ruse folklorní festival Zlatý rebeck, prakticky ve stejném termínu probíhá Festival růží v Kazanlaku. Patnáct dnů na přelomu července a srpna si ve Veliko Tarnovo můžete užívat folklorní festival souborů z celého světa.

V první polovině srpna se pak koná v Bansku mezinárodní jazzový festival, v půli osmého měsíce jsou pořádány folklorní dny ve městě Koprivštica.

Poslední srpnovou neděli se nabízí ve městě Šumen také zajímavá podívaná, a to Festival vodních melounů. Pokud byste si dovolenou protáhli až do září, můžete se dočkat také Festivalu apollonského umění v Sozopolu.

Zásady bezpečnosti

V současné době není riziko cestování po Bulharsku o nic vyšší než v jiných zemích a českým turistům by nic výjimečného hrozit nemělo. Je třeba dávat si pozor na kapsáře a ignorovat podvodníky, kteří na ulici nabízejí směnu valut za velice výhodné kurzy.

Směna s nimi je vždy značně prodělečná. Na odlehlá místa se určitě nevypravujte osamoceně. Pokud máte nějaké jednání s policisty a není možné se domluvit světovým jazykem, máte právo vyžádat si tlumočníka. Většinou za to bulharští policisté požadují poplatek, což ovšem odporuje místním předpisům.

V tomto případě je nutné se spojit s konzulárním oddělením Velvyslanectví ČR v Sofii nebo s honorárním konzulátem ve Varně.

Co dělat v případě okradení nebo ztráty pasu?

V první řadě vše nahlaste na nejbližší úřadovně policie. Policisté jsou povinni na počkání vydat protokol, záznam o dané události. Pokud není možné se domluvit, má policie zajistit tlumočníka.

Pokud turista přišel o svůj pas, musí neprodleně kontaktovat zastupitelský úřad v Sofii (tel : +359 29 48 68 00, v naléhavých případech i mimo pracovní dobu na mobilu +359 88 39 80 45. Mimo Sofii je nutné volit předvolbu 02, mimo Bulharsko předvolbu +359) a hlásit se zároveň na Úřadu administrativní kontroly cizinců v místě pobytu, což je pasové oddělení pro cizince »pasportna služba za čuždenci« na oblastní policii (sídlí ve větších městech, v Sofii na ředitelství policie (bulv. Maria Luisa 48).

Zde je vydáno za zhruba 20 Leva potvrzení o ztrátě pasu pro účely vystavení náhradního cestovního dokladu na konzulátu v Sofii. Na konzulátu je ověřena totožnost a státní občanství ČR (na základě dalšího dokladu, případně jeho fotokopie, případně na základě potvrzení totožnosti jiným občanem ČR, který má pas).

Postižený dále vyplní další potřebné formuláře a prohlášení, předloží policejní potvrzení, tři pasové fotografie a zaplatí poplatek 75 Kč. Obdrží náhradní cestovní doklad s platností maximálně 30 dní, aby byl vůbec možný jeho výjezd ze země.

Pro všechny případy je dobré udělat si před cestou kopie vlastních dokladů. Krizové situace turistů řeší také honorární konzulát ve Varně, který zařídí náhradní cestovní doklady.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.