Jurij Gagarin: Nechal ho zlikvidovat naštvaný Brežněv? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jurij Gagarin: Nechal ho zlikvidovat naštvaný Brežněv?

Fotografie
Fotografie (internal)

Za dva dny, tedy v úterý 12. dubna, uplyne přesně 50 let od chvíle, kdy první člověk viděl Zemi z oběžné dráhy. Sovětský vojenský pilot Jurij Alexejevič Gagarin strávil ve vesmíru 108 minut a stal se celosvětovou celebritou.

V té době měl před sebou pouhých sedm let života. Zahynul za dodnes neobjasněných okolností během rutinního tréninkového letu. Není divu, že se objevují nové a nové teorie, co se vlastně stalo.

Gagarin nevycházel zrovna dobře se sovětským vedením a navíc kritizoval vesmírný program. Nejrůznějším teoriím se daří také proto, že před čtyřmi lety Rusové rázně zamítli žádost vědců i veřejnosti o opětovné prozkoumání okolností podivné nehody...

Zabil ho nedotažený ventil?

Podle vyšetřovatele Igora Kuzněcova, který byl i členem vyšetřovacího týmu v roce 1968, stál za havárii nedotažený ventil, který měl na starosti vyrovnávání tlaku v kabině. Kvůli prudkému poklesu tlaku mohli piloti ztratit orientaci a možná i vědomí. Otázkou ale je, proč nebyl ventil, který by měl být před startem kontrolován, dotažený.

Nebo byl schválně povolený? Ale kým? O tom se stále živě spekuluje. Vyšetřovací komise však uzavřela vyšetřování s tím, že »všechny systémy letounu fungovaly normálně«. Mimochodem, právě Kuzněcov inicioval před čtyřmi lety žádost o nové prozkoumání smrti Gagarina. Byla ruským vedením ihned zamítnuta.

Nechal ho zavraždit Brežněv?

Jedna teorie mluví o tom, že za smrtí Gagarina stál tehdejší sovětský vůdce Leonid Brežněv. Bylo veřejným tajemstvím, že ti dva muži se vůbec neměli v lásce a několikrát se velmi ostře pohádali. Brežněvovi vadila kosmonautova popularita i to, že Gagarin byl přítelem jeho předchůdce – Nikity Chruščova, kterého Brežněv v roce 1964 »tiše« odstavil od moci a zbavoval se i jeho sympatizantů.

Brežněv stál za smrtí Gagarina i podle jiné teorie, kterou přednesl známý maďarský spisovatel István Nemere. Ten tvrdí, že podle mnoha důkazů Gagarin vůbec nezemřel v onom letounu, ale v blázinci, kam ho Brežněv po jedné zvlášť divoké hádce nechal zavřít. Možnost atentátu nebo spiknutí byla tehdejším vedením Sovětů ihned zavržena.

Byl obětí studené války?

Dalším důvodem, proč nechaly údajně sovětské politické špičky Gagarina zavraždit, byla jeho veřejná kritika startu kosmické lodi Sojuz 1 v roce 1967. Gagarin ji nepovažoval za bezpečnou a věděl, co říká. Kosmonaut Leonid Komarov totiž při návratu na Zemi zahynul.

Veřejná kritika byla prostě v Sovětském svazu v době studené války zakázána. Sověti, kteří s Američany bojovali o veškerá vesmírná prvenství, nemohli dovolit, aby jejich cíle kdokoliv narušoval zevnitř, Gagarinovy obavy navíc tlumočily do světa i zahraniční agentury.

Byl namol opilý?

Gagarin prý svou slávu po návratu nenesl úplně dobře a řešil to mimo jiné alkoholem. Láhev vodky se stala jeho věrnou kamarádkou. V době smrtelné havárie byl prý opilý, stejně jako druhý muž v kabině. Vyšetřovací komise nicméně vydala prohlášení, že »vylučuje negativní ovlivnění posádky alkoholem nebo jinými drogami«.

Srazil se s jiným letadlem?

Další teorie mluví o tom, že Gagarin se těsně před havárií vyhýbal nějakému cizímu létajícímu objektu. Žádné letadlo ovšem nebylo v té chvíli v místě havárie hlášeno a vyšetřovací komise prohlásila, že »nenašla žádné stopy po srážce s cizím tělesem«, a to ani meteorologickým balonem, ptákem nebo jiným letadlem.

Vynořily se tak dokonce spekulace o tom, že Gagarin zabránil manévrem, který ho stál život, srážce s vesmírnou lodí mimozemšťanů. Tato teorie patří k těm šílenějším.

Moskva promluvila, ale...

Rusové nakonec ustoupili nátlaku veřejnosti a v pátek odtajnili spis o nehodě. Jenže ani 200 stran dokumentu nepřineslo jasnou odpověď! Možná proto, že Moskva stále neodkryla všechna svědectví a analýzy, ale jen jejich část! Ta říká, že Gagarin havaroval nejspíš proto, že se chtěl vyhnout srážce s balonovou sondou a nebo uniknout nízké oblačnosti. Proto se měl pokusit o prudký manévr, který ale nezvládl a zřítil se na zem.

Co je tedy pravda? Jak je možné, že původně vyšetřovací komise vyloučila přítomnost jakéhokoliv dalšího tělesa a najednou tuto možnost připouští? Nezodpovězených otázek zůstává hodně. Zdá se, že Gagarinova smrt bude dále zahalena tajemstvím...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.