Věci veřejné: Vláda bude bez Vítka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Věci veřejné: Vláda bude bez Vítka?

Vít Bárta
Vít Bárta (Aha! – Karel Kopáč, Martin Hykl, ČTK, ara)

Krize Věcí veřejných (VV) vrcholí. Faktický vůdcstranyny Vít Bárta včera rezignoval na křeslo ministra dopravy kvůkokorurupční aféře. Premiér Petr Nečas (ODS) jeho demisi ihned přjjal. „Bylo to nutné, nepřemýšlel jsem o tom ani minutu,“ prozradil Nečas. Prezident Václav Klaus pak večer ale Bártovu demisnepřevzal. Řešit ji chce až v pondělí…

„Chci dostát svým slovům, že na funkci nelpím v případě, že nebudu schopen plně prosazovat to, s čím jsem do vlády vstupoval,“ tvrdil Bárta, proč odstoupil. Zároveň ale uvedl, že jeho zájem o křeslo šéfa VV zůstává. Nečas, který demisi přijal, upozornil na to, že vládu ještě během jara čeká rekonstrukce.

Naznačil, že tlačit by mohl např. na ministra vnitra a oficiálního šéfa VV Radka Johna. Nelíbí se mu totiž »možné propojení vysokých funkcí ve státní správě a ústavních funkcí s konkrétní detektivní agenturou a bezpečnostní službou«. Takovéto propojení ale John popírá.

Většina poslanců VV, která zůstala věrná Bártovi, ale plánuje jeho návrat do vlády. Zmínila to včera zvolená předsedkyně jejich poslaneckého klubu Karolína Peake, která nahradila ve čtvrtek »vykopnutou« Kristýnu Kočí. Řekl to i poslanec VV Michal Babák: „Uděláme vše pro to, aby se Vít Bárta do vlády vrátil, až se mu podaří očistit ode všech podezření.“

Pozdě večer pak proběhla schůzka koaličních stran. Na ní ODS a TOP 09 požadovaly odstoupení ministrů vnitra Johna a školství Josefa Dobeše. Zástupci VV to odmítli a schůzku opustili.

Jak to všechno začalo

Impulz ke krizi »véčkařů« dali poslanci Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí, kteří Víta Bártu obvinili z toho, že se je pokusil uplatit 170 tisíci korunami (Škárka) a půl milionem korun (Kočí) za loajalitu. Bárta a jeho věrní včetně Johna stále tvrdí, že šlo jen o přátelskou výpomoc.

„Prostě dostali půjčku a teprve později z toho vykonstruovali korupční nabídku,“ tvrdí Radek John. Ten se měl Kočí přímo ptát: „Jak to, že jsi nešla okamžitě na policii? Jak to, že jsi podle kodexu neinformovala předsedu strany? Ona to neuměla vysvětlit,“ řekl.

Voliči se ptají: Co se to děje ve Věcech veřejných? Aha! připravilo odpovědi

Smrt politickým dinosaurům, boj s korupcí, otevřená komunikace s voliči. Na tom VV vystavěly nečekaný úspěch ve sněmovních volbách ani ne před rokem. Tomu všemu je teď konec. Voliče zajímá, co za explozí uvnitř strany stojí.

Vít Bárta v rezignační řeči uvedl možnost, že za vše může »stavební lobby«, »příslib lepší politické budoucnosti« pro rebelské poslance z VV, či jejich »zraněné přemrštěné ambice«. Podívejme se, jak takové scénáře, jejichž pravděpodobnost deník Aha! konzultoval s politology,  mohly probíhat…

Autor:  ex

Přečtěte si
oltec
9. 4. 2011 • 21:11

Pro mě osobně je lepší pan Bárta s ABL než Nečas ktery sedí ve sněmovně 20 roku atím získal větší zkušenosti s mafii

lukreciaborgia
9. 4. 2011 • 16:08

Kolik zaplatila Skanska podvraťatce Kočí????A Huml se dostal přes VV do Poslanecké sněmovny,má imunitu,tak teď hází špínu na ty,kteří ho tam dostali.To je další podraz na VV.Já jsem je nevolila,ale budu je volit.A kdy odejde podvodník Vondra?Toho Nečas drží zuby nehty,vším,protože by to sám musel zabalit.Tak Skanska má volné ruce a může stavět metr dálnic za milióny..výborně Nečas.....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.