Lidé oblehli jódový pramen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lidé oblehli jódový pramen!

Ivana Pffeferová se k Aloisce vydala speciálně z Brna.
Ivana Pffeferová se k Aloisce vydala speciálně z Brna. (pro Aha! – Jan Čada)

Ještě ani nezačala lázeňská sezona, a už mají v Luhačovicích plno. Hitem těchto dnů je pramen Aloiska, žijící jinak ve stínu známější Vincentky. Má totiž mimořádně vysoký obsah jódu!

Lidé ho proto využívají jako možnou prevenci před radioaktivním zářením z japonské Fukušimy. „Hned jak jsem uslyšela o tom, že by se mrak z Fukušimy měl objevit i nad našim územím, vůbec jsem neváhala a vydala jsem se s kamarádkou do Luhačovic,“ vysvětluje svůj jednodenní pobyt v největších moravských lázních Ivana Pffeferová (60) z Brna.

Ta nabírá vodu z jódového pramene i pro manžela i širokou rodinu. Jód se totiž ukládá ve štítné žláze a brání tak usazování radioaktivních látek a vzniku případné rakoviny. „Aloiska je skutečně výborným zdrojem přírodního jódu, pokud by byla radiace opravdu nebezpečná, jistě by byl zájem ještě větší,“ říká Jiří Dědek, mluvčí Lázní Luhačovice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.