Už zase! Hrozí povodně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Už zase! Hrozí povodně!

Berounku u Černošic blokují ledové kry a řeka ohrožuje desítky domů.
Berounku u Černošic blokují ledové kry a řeka ohrožuje desítky domů. (Aha! – Dan Černovský, Věra Knedlhansová, ČTK)

Už je to tu zase! Bezesné noci, hrůza ze zvuku valící se vody a záchrana majetku.

To teď prožívají lidé na mnoha místech Česka, kde po rychlém tání sněhu stoupají hladiny řek. Nejhorší je situace na Plzeňsku, ve středních a v severních Čechách. Hladiny navíc podle meteorologů jen tak neklesnou!

Deštivé počasí a tající sníh. Lidé ze zasažených oblastí mluví doslova o vražedné kombinaci. Zvedají se hladiny většiny řek v Česku! Lidé jsou zoufalí. Na mnoha místech se sotva vzpamatovali z ničivých povodní, které je zasáhly v létě, a už je to tu zase. A meteorologové nemají vůbec dobré zprávy. „Vzhledem k pokračujícímu tání sněhu očekáváme další vzestupy na vodních tocích,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Na mnoha místech přitom nehrozí jen voda, ale především naplavené ledové kry. Ty se hromadí pod mosty a na řekách působí jako zátka. Hladina tak během desítek vteřin stoupne třeba o metr. Pozor by si měli dát především lidé na západě Čech, kde Radbuza dosahuje 3. stupně povodňové aktivity.

Nebezpečí povodňové pohotovosti (2. stupeň) pak platí pro Karlovarský, Liberecký a Ústecký kraj. Ve zbytku republiky kromě Moravy je vyhlášen zatím první stupeň povodňové aktivity. Řidiči i chodci by si měli dát pozor také na náledí.

Obyvatelé Staňkova: Vyplaví nás to dvakrát ročně!

Řeka Radbuza se ve Staňkově na Plzeňsku vylévá stále víc ze svých břehů, včera večer dosáhla už 221 cm. „Dobrovolní hasiči jsou připraveni na případné čerpání vody ze sklepů, mohou být zatopené zahrady,“ řekl starosta Alexandr Horák, který kontroloval první zatopené objekty. V domě u vody má fi rmu Roman Dvořák.

„Máme to tu tak dvakrát do roka. Kdyby se to hodně vylilo, tak se do práce prostě nedostanu,“ komentuje situaci a s obavami hledí na řeku. V obci navíc nefunguje telefonické spojení na automatickou měřicí stanici. „Dříve jsme zavolali, jaké nebezpečí hrozí, a hned jsme měli aktuální údaje, teď máme ale smůlu,“ dodává Dvořák.

Tady se vody bojí nejvíc

  • Černošice u Prahy večer ohrožovaly kry. Včera odpoledne se utrhl asi kilometrový kus ledu a zamířil k městu. Záchranáři uzavřeli náplavky a evakuovali asi deset domů. Ohroženo vodou bylo ale i dalších 40 objektů.
  • U obce Teplička na Karlovarsku drtili hasiči led obojživelným pásovým vozidlem. Obec už třetí den ohrožovaly kry nahromaděné v korytě řeky Teplé.
  • Tající sníh a déšť rozvodnil také říčku Řasnice ve Frýdlantu na Liberecku. Lidé mají strach, ještě se nevzpamatovali z letních povodní.

Ohrožuje vás voda? Na tohle nezapomeňte!

  • Připravte si materiál na utěsnění nízko položených dveří, oken, odpadních potrubí atd. (využijte například pytle s pískem, fólie, desky)
  • Zajistěte, aby neupevněný materiál, ploty, boudy a další překážky nebránily volnému průtoku vody.
  • Připravte se na nouzové opuštění objektu, uzavřete přívody plynu, vody a vypněte elektřinu. Přemístěte cenné věci do vyšších pater (včetně potravin a vody).
  • Trvale sledujte předpovědi počasí, stav hladiny vodního toku, rybníka nebo přehrady (můželi vás ohrozit). Připravte si evakuační zavazadlo.
  • Řiďte se pokyny povodňových orgánů, policie a záchranářů, aktivně se zapojte do ochrany před povodní dle jejich pokynů.


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.