Povodně 2010! Herečka Olga Lounová: Táta přišel o všechno! A další příběhy lidí ze zaplavených oblastí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Povodně 2010! Herečka Olga Lounová: Táta přišel o všechno! A další příběhy lidí ze zaplavených oblastí...

Lounová pomáhala odklízet následky povodní.
Lounová pomáhala odklízet následky povodní. (Aha! – Petr Novotný, ara)

I herečka Olga Lounová (29), kterou diváci znají ze seriálů Ošklivka Katka nebo Vyprávěj, na vlastní kůži zakusila sílu ničivého vodního živlu. Firma jejího otce i soukromé muzeum automobilových veteránů ve Stráži pod Ralskem totiž před pár dny zaplavila voda. Odklízet následky povodně herečce a její rodině pomáhal i její přítel, zpěvák Xindl X.

Karol Sikora (80) z Nové Vsi: Tři dny už jsme nespali!

Stojí po kotníky v bahně, v ruce žmoulá cigaretku a smutnýma očima rentgenuje místa, kde míval do soboty zahrádku. „Tři krásný zahrady vedle sebe tady byly...,“ vyfoukne Karol Sikora (80) z Nové Vsi z úst obláček modrého dýmu. „Nacpal jsem do ní přes 150 tisíc. Všechno je pryč. Domeček, gril za dvanáct tisíc, nářadí... O autu, co mi to někam odneslo, ani nemluvě. Nevím, kde vůbec je. Sešli jsme zatím jen tady dolů k Chrastavě, ale nikde nebylo,“ vypráví.

A přece může být rád, že dopadl lépe než jeho sousedé Pipišovi. Těm z domu zůstal jen jeden pilíř. Zbytek voda strhla, nezůstalo jim lautr nic. Pan Sikora a jeho manželka aspoň tu střechu nad hlavou mají. „Ženu mi tu před chvílí ošetřovali. Padla vysílením. To víte, docházejí nám síly. Tři dny jsme nespali...,“ popisuje čiperný děda.

Zdrcení Vojkůvkovi z Chrastavy: Večer nám zbourají barák!

Obec Horní Chrastava, Frýdlantská 15. Kolem chalupy se na rozdíl od okolních už nijak nešturmuje, před ní sedí na plastové zahradní židličce muž v červených teplákách a pantoflích, z PET lahve usrkává teplé branické pivo, pokuřuje a nepřítomně hledí do dáli. Nemluví. Zdrtil ho ranní verdikt statika, který nařídil jeho chalupu zbourat! Josefa Vojkůvku (58) a jeho rodinu připravila blesková sobotní povodeň o střechu nad hlavou.

Žilo jich v té malé chalupě nad druhdy poklidnou říčkou Jeřicí sedm. Staří rodiče, jejich syn s partnerkou a dvěma dětmi a ještě malý Davídek, vnouček, kterého povila nezletilá dcera (15) a oni ho mají v péči. Od soboty už nocují rozeseti po Chrastavě u příbuzných. Včera ale uléhali s nepříjemnou jistotou, že už se nemají kam vrátit. Statik nařídil demolici.

„Řekl, že nedoporučuje tady dál žít. Je to napůl roubený, trámy jsou shnilý, teďka ještě promáčený. Říkal, že to spadne tak jako tak,“ vypráví zeť zdrceného majitele, který jako odsouzenec na smrt vyčkával příjezd vojáků s těžkou technikou, která měla jeho dům srovnat se zemí. A stejný osud čekal dva ze čtyř baráků v nejbližším sousedství, jednoho přes řeku, druhého o číslo níž po toku Jeřice.

„Paňmáma se nám zhroutila, má ji v péči psycholog. Jakžtakž se držela, ale jakmile statik řekl, že to musí dolů, už to neustála,“ vypráví zeťák, mluvčí zkormoucené rodiny.

V hlavách všem tepalo úzkostné: Co s námi bude? „Rádi bychom tu postavili nový barák. Jsme všichni zedníci, práce se neštítíme. Ani starosta není proti. Tohle není záplavová oblast, nikdo nechápe, jak se to celé stalo! Ale je to o penězích...,“ krčí Vojkůvkovi rameny. „Barák je pojištěnej, ale jen na 800 tisíc, za to dneska pořídíte tak garáž. A hypotéku pantáta s částečným důchodem nedostane ani náhodou...,“ krčí Vojkůvkovi zoufale rameny.

Pomozte jim! Chcete Vojkůvkovým v jejich tíživé situaci pomoci? Zašlete jim finanční příspěvek přímo na konto: 2160127173/0800. Děkujeme.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.