Podvodník Ladislav Matuška - Létal na dovolené zadarmo! Teď ho »čapli« přímo na letišti v Praze-Ruzyni | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Podvodník Ladislav Matuška - Létal na dovolené zadarmo! Teď ho »čapli« přímo na letišti v Praze-Ruzyni

Matuška se na cestách fotografoval a snímky vystavoval na internetu.
Matuška se na cestách fotografoval a snímky vystavoval na internetu. (Aha! – Marek Pátek, ara)

Létal na dovolené, ale za letenky neplatil! To se mu dařilo díky fíglu s internetovým bankovnictvím. Teď spadla klec. Ladislava Matušku (39) z Mostu zatkli policisté přímo na letišti, když se vracel z dlouhé cesty – tentokráte zadarmo odletěl z Prahy do Kapského Města v Jihoafrické republice a zpět se vracel z americké Floridy. Případ připomíná kauzu podvodníka Lukáše Kohouta, který zase létal za státní peníze.

..

Matuška byl na sebe pyšný. „Byl kdysi jeden Jánošík, bral bohatým a sem tam daroval něco chudým. Nechci jít v jeho stopách. Nejsem dokonalý. A proto na rozdíl od Jánošíka prohlašuji, že jsem připraven brát bohatým a stejně tak i chudým,“ psal o sobě na internetu. A dařilo se mu.

Jako údajnému zástupci firmy Lawyalty mu agentury prodávající letenky vycházely vstříc. Peníze, které jim měly být zaslány bankovním převodem, však nepřicházely, a tak se na Matušku začala kupit trestní oznámení. Případ »rozčísla« až společnost Student Agency.

Snažila se zjistit, kdy se Matuška vrací z Kapského Města, kam mu »dala« letenku. Dopátrala, že se zřejmě z Jižní Afriky zadarmo přesunul do Ameriky. Měl totiž zabukovanou letenku z Floridy do Prahy. „Urgovali jsme policii na letišti, aby ho zatkla po příletu, což se nakonec povedlo,“ popsal pro MF Dnes mluvčí firmy Aleš Ondrůj.

Kolik Matuška prolétal, je otázka, jen dvěma společnostem dluží přes 50 tisíc. Jasné však je, že na vykuka podala trestní oznámení i Fio Banka, jejíž internetové bankovnictví k podvodům používal. Policie se k případu nechce vyjadřovat.

Jak letenky kradl?

Letenky si kupoval na internetu krátce před odletem. Platil bankovním převodem, kdy se letecká společnost neměla možnost okamžitě dozvědět, že jí částka na účet opravdu přišla. Požadovala proto jako doklad o platbě náhled z internetového bankovnictví, kde je uvedeno, že příkaz k platbě byl zadán. Pokud ale jako v případě Matušky nejsou na účtu peníze, příkaz banka nemohla uhradit.

Lukáš Kohout: Seženu mu právníka

Vše připomíná kauzu Lukáše Kohouta (27), který vystupoval jako falešný asistent exministra zahraničí Jana Kavana a prolétal stovky tisíc Kč ze státních peněz. „Tyhle typy lidí obdivuju, přeji mu, ať neskončí ve vazbě. Pokud by potřeboval dobrého právníka, může se ozvat. Co se mu podařilo, vypovídá o tom, co jsou společnosti v krizi schopny dávat bez jistoty zaplacení,“ řekl Aha! Kohout, který si od soudu odnesl pouze podmínku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.