MUDr. Guo Li, čínská lékařka exprezidenta Václava Havla: Co jíst, aby zima na nás nemohla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

MUDr. Guo Li, čínská lékařka exprezidenta Václava Havla: Co jíst, aby zima na nás nemohla!

Při pocitech chladu pomůže odvar z kořene zázvoru.
Při pocitech chladu pomůže odvar z kořene zázvoru. (Aha! – Jaroslav Benda, Profimedia.cz, ara)

Během měsíce listopadu nás ovlivňuje hlavně chladné a vlhké počasí s možnými výkyvy teplot, což se negativně odráží jak na našem zdravotním stavu, tak i na našich emocích. Děje v přírodě se promítají do stavu našeho těla, což spolu v čínské medicíně souvisí. Proto v tomto období dochází často k depresím, úzkosti, bušení srdce, nespavosti a stresu. Také k nachlazení, chřipkám a angínám. Co pro sebe v tomto směru můžeme sami udělat, jsme se zeptali známé čínské lékařky, která léčila i bývalého prezidenta Václava Havla, MUDr. Guo Li.

Stav těla souvisí s přírodou

„Z orgánů jsou velmi důležité plíce, jejichž prostřednictvím přichází do těla energie QI. Člověk si v tomto období může pomoci sám. Dietetikou a dobrou náladou, protože negativní emoce zraňují plíce a játra,“ říká úvodem doktorka Guo Li. Již při podzimní výživě je nutné uchovat energii JING a posílit organismus na zimní období, neboť toto počasí významně ovlivňuje činnost tlustého střeva.

Skladba potravin musí být vyvážená a pestrá, protože konzumace určitých potravin napomáhá tělu zlepšovat krevní oběh a usnadňuje léčbu zánětů a viróz.

„Je dobré jíst potraviny s vyšším obsahem bílkovin, ryby, sójové mléko, čerstvou vařenou zeleninu, okurky, rajčata, celer, cuketu, lilek a vynechat potraviny s vysokým obsahem tuků nebo cukru. Vhodná je také polévka ze zeleného munga, která snižuje bilirubin, cholesterol a horkost jater,“ doporučuje Guo Li.

Při zánětu hltanu (angína, chřipka, bolest v krku, kašel, sucho v krku) pomáhá hruška a česnek na páře. Na zchlazení zase pomerančová kůra, která ovlivňuje vitální energii, odstraňuje hleny (pijeme jako čaj). Také je vhodný čaj z květů chryzantémy.

Plicím pomáhá pro změnu bílá ředkev. Vynecháme však pálivá jídla a konzumujeme med, který příznivě ovlivňuje suché plíce. „Výborný je též zázvorový odvar, který pomáhá při pocitech chladu, ale také je vhodný při onemocnění prostaty a proti menstruačním bolestem,“ dodává čínská lékařka.

MUDr. Guo Li léčila i exprezidenta Václava Havla.

Potíže z chladu a jejich příznaky a navíc dva horké nápoje pro zvýšení imunity

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.