Mistr Hanuš pražský orloj nesestrojil! I staré české pověsti se pletou... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mistr Hanuš pražský orloj nesestrojil! I staré české pověsti se pletou...

Ilustrace znázorňující podle pověsti slepého Hanuše, kterak zastavuje hodinový stroj orloje.
Ilustrace znázorňující podle pověsti slepého Hanuše, kterak zastavuje hodinový stroj orloje. (Aha! – Jaroslav Benda, ara)

Kdo sestrojil pražský staroměstský orloj? Většina z nás odpoví okamžitě (a mylně) – „No přece mistr Hanuš!“ Díky Starým pověstem českým od Aloise Jiráska jsou pravá jména skutečných tvůrců tohoto hodinářského skvostu téměř zapomenuta a málokdo ví, že pražský orloj je dílem hned dvou osob. Autorem výpočtů byl rektor UK a představený Mistra Jana Husa profesor Jan Šindel a na svou dobu zázračný stroj sestrojil v roce 1410 hodinář Mikuláš z Kadaně.

Mistr Hanuš byl mýtus

„A všechen stroj šel dobře a práv, jakoby rozum a duši měl. Vtip mistrův v něm byl a řídil vše, a jen mistr Hanuš rozuměl celému stroji, žádný jiný,“ píše Jirásek ve svých pověstech. Ve svém textu dále uvádí, že pražští konšelé geniálního hodináře oslepili, aby princip svého stroje nemohl vyzradit cizincům.

„Nuž druhého stroje již neuděláš,“ měl říct jeden z násilníků už slepému mistrovi. Jenže všechno bylo jinak, byť se tato mylná informace o autorství pražského orloje vryla do podvědomí studentů mnoha generací a až v polovině šedesátých let minulého století vyšla pravda o autorovi pražského orloje najevo.

Našly se totiž dokumenty, ze kterých vyplývá, že tvůrcem tohoto multifunkčního hodinového stroje je právě Mikuláš z Kadaně. To ovšem ještě Alois Jirásek při psaní svých pověstí nemohl tušit. Mistr Hanuš, známý pod jménem Jan Růže, však není spisovatelem vymyšlená postava, ale skutečný hodinář z řady budoucích orlojníků.

Jak vznikla legenda?

Během husitských válek a pohnuté doby za vlády krále Václava IV. byl pražský orloj poničen a na jeho údržbu nebyl čas ani vůle. Když se po několika bouřlivých desetiletích situace uklidnila, byl právě Jan Růže, zvaný mistr Hanuš, pověřen opravou a přestavbou staroměstského orloje.

Práce se ujal v roce 1490 a byl to právě on, kdo na orloj přidal dnes tak populární pohyblivou postavičku kostlivce (zhruba v polovině 17. století byly na orloj přidány dřevěné sošky apoštolů). Shon času a událostí tak dal zapomenout na skutečné tvůrce orloje a novým hrdinou a autorem zázračného stroje se tak po dlouhých letech stal právě legendami opředený mistr Hanuš.

Skutečnému autorovi dodnes obdivovaného staroměstského orloje byla minulý týden odhalena na kadaňské radniční věži pamětní deska.

Staroměstský orloj je chloubou české metropole.

Orlojníci měli výsadní postavení

Rekonstrukcí a oprav unikátního stroje proběhlo v průběhu šesti století několik, a orloji dokonce hrozil úplný zánik. Orlojníci měli většinou výsadní postavení, například Jan Táborský, který se o chod orloje staral v patnáctém století, dostal od obce byt a doživotní penzi ve výši 20 kop českých grošů.

Jeho předchůdce Jan Steinmeissel se pro změnu odpovědnosti zalekl a hned druhý den po uvedení do funkce orlojníka klíče vrátil. Úplné odstranění orloje hrozilo například v 18. století, ale naštěstí byl stroj v roce 1787 znovu opraven a zprovozněn mistrem Janem Kleinem. V posledních zhruba 160 letech se o chod orloje stará (s výjimkou komunistického období) rodina Heinzů.

Dřevěné sošky byly na orloj přidány až v polovině 17. století.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.