Izraelští vědci slibují: Rakovinu »vyčucháme« z dechu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Izraelští vědci slibují: Rakovinu »vyčucháme« z dechu!

Až čtyři druhy rakoviny by měly být v budoucnu zjistitelné dechem.
Až čtyři druhy rakoviny by měly být v budoucnu zjistitelné dechem. (Profimedia.cz)

Levný a přenosný »elektrický nos« bude prý v budoucnosti nejjistějším způsobem, jak rozpoznat u pacienta počínající fázi čtyř druhů rakoviny – plic, prsu, střev a prostaty. Umělý nos si nasadíte na ten skutečný a dýchnete do něj. Přístroj vyhodnotí chemické složení vašeho dechu, a pokud existuje jen sebemenší stopa po propukající rakovině, bude to testovaná osoba okamžitě vědět. Pouhé sci-fi? Ne!

Novou technologii už zkoušejí vědci v izraelské Haifě. Na 177 dobrovolnících si ověřili, že test na maligní (zhoubný) dech je zcela spolehlivý. „Pozdní diagnóza je nejčastější příčinou smrti u pacientů s rakovinou, podle statistik je to až 84 % umírajících. Chceme tomu předejít, počáteční výsledky testů jsou velmi slibné,“ říká vedoucí výzkumného týmu profesor Abraham Kuten. Jak dlouho si ještě bude nutné na nový způsob diagnostiky nemoci, která každoročně kosí miliony lidí, počkat, není bohužel jasné. Odhalit rakovinu můžeme ale v některých případech i sami! Jak?

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.