Provod ve své knize: Ministr si ulil 30 milionů! Šlo snad o Grosse?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Provod ve své knize: Ministr si ulil 30 milionů! Šlo snad o Grosse?!

Michal Provod vydává knihu a naznačuje v ní šokující souvislosti.
Michal Provod vydává knihu a naznačuje v ní šokující souvislosti. (Aha! – Alexandr Malachovský, Martin Pekárek)

Před pěti lety se tehdejší sociálně demokratický premiér Stanislav Gross (40) musel na nátlak veřejnosti vzdát funkce. Nedokázal totiž vysvětlit, kde přišel k milionům, za které si s manželkou koupili nemovitosti. Chystaná kniha podnikatele Michala Provoda (49), který byl s nedávno dopadeným Tomášem Pitrem (39) odsouzen k pěti letům vězení, naznačuje možné šokující souvislosti.

..

Ministr průšvihář

Provod v knize »Reportáž z rakve«, v níž popisuje zkušenosti s naší politickou scénou i podsvětím, vzpomíná na vyslechnutý rozhovor mezi policejním příslušníkem a Petrem Šebestou (tento středočeský podnikatel měl vazby na mafiánského bosse Františka Mrázka († 47), a byl zavražděn v roce 2003, tři roky před Mrázkem, pozn. red.).

„Informace se týkaly tehdejšího ministra vnitra, kterým byl bývalý ajznboňák s nevinným, křišťálově čistým výrazem ve tváři. Údajně dělal policistům a politikům starosti, protože byl podle jejich slov velmi neopatrný,“ vzpomíná v knize Provod na příběh, který vyslechl pár měsíců před Šebestovou vraždou.

„Zapamatoval jsem si i větu vedle u stolu sedícího policisty, který Šebestovi na terase hotelu říkal, že tenhle ministr je největší průšvihář, protože si klidně nechal poslat třicet koulí, nepochybně milionů, na svůj účet u Dresdner Bank, a oni to teď musejí pracně žehlit,“ dodává Provod v knize.

Jde o Grosse?

Kdo byl onen »nešikovný« ministr vnitra? V té době v křesle seděl Stanislav Gross. Pasovala by na něho poznámka o výrazu neviňátka i neformální označení pro železničáře – »ajznboňák«. Gross totiž po maturitě dělal strojvedoucího.

Provod je ale opatrný. „To (že by šlo o Grosse, pozn. red.) vám nepotvrdím. Jsou věci, které mohu sdělit tak, že jsem je zaslechl či prožil, ovšem kdybych to řekl natvrdo, musel bych to dokázat. Dnes už to dokázat nemůžu z okolností, které jsou všeobecně známy. Všichni víme, o koho jde, čtenář bude vědět, o koho jde, ale nemám zájem někde lítat po soudech, když to nemohu dokázat,“ řekl Provod Aha!

Co na to jiní?

František Bublan (ČSSD) přebíral úřad vnitra po Grossovi roku 2004. A že by třeba údajných třicet milionů korun pocházelo z účtů ministerstva, si nemyslí. „Ministr nedisponuje účtem ministerstva vnitra, od toho jsou tam jiné složky. To by musel udělat ve spolupráci s někým, a to by si nikdo nedovolil,“ řekl Aha! s tím, že by následná kontrola na viníka ukázala prstem. „A jestli narážíte na úplatek za nějakou zakázku, tak si žádné objemné zakázky z té doby nevybavuji,“ dodal.

Ani ministr vnitra, který přišel po obou pánech, Ivan Langer (ODS), neříká nic bližšího. „Nic o tom nevím, neumím to nikam zařadit,“ řekl.

Co na to Gross?

Přestože z knihy není zcela jasné, že Provod skutečně hovoří o Stanislavu Grossovi, snažila se redakce Aha! od bývalého politika získat vyjádření. Gross ale včera nezvedal telefon, jeho manželka Šárka bez přesnějšího vysvětlení do redakce napsala, že se jedná o »další totální nesmysl«…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.