Kanibal z hlubin - Zabíjel půlmetrovými zuby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kanibal z hlubin - Zabíjel půlmetrovými zuby

Vorvaň-zabiják lovil především ostatní velryby.
Vorvaň-zabiják lovil především ostatní velryby. (Profimedia.cz)

Stačilo jedno cvaknutí velkými zuby ostrými jako břitva, a kořist byla »vejpůl«. Tento unikátní druh vorvaně teď objevili vědci v poušti PiscoIca v jižním Peru. A právě zuby z něho udělaly nebezpečného zabijáka.

Vědci nalezli fosílie lebky a čelistí staré 13 milionů let už v roce 2008. Původně se ale domnívali, že jde o sloní kly. Pak se ale ukázalo, že kosti velké jako lidská holeň jsou ve skutečnosti zuby pravěkého vorvaně. Na třináctimetrovém zvířeti (jen hlava měřila tři metry) jsou nejpozoruhodnější jeho zuby. Měřily téměř půl metru, široké byly deset cm a zřejmě jde vůbec o největší zvířecí zuby.

Na rozdíl od současných velryb byl tento predátor i kanibalem – nejčastěji totiž lovil velryby, a dokázal zabít i osmimetrového protivníka. O nejlepší kousky soupeřil s patnáctimetrovým žralokem, který žil ve stejné oblasti.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.