Velký manuál pro zahrádkáře: Rady jak zachránit úrodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký manuál pro zahrádkáře: Rady jak zachránit úrodu!

Libuše Matějková je z toho, co má na zahrádce, zoufalá. Místo zeleniny, kterou by už pomalu měla sklízet, jsou záhony plné plevele, kterému se ve vlhku velmi daří.
Libuše Matějková je z toho, co má na zahrádce, zoufalá. Místo zeleniny, kterou by už pomalu měla sklízet, jsou záhony plné plevele, kterému se ve vlhku velmi daří.  (pro Aha! – Aneta Lukášová, ara)

Jahody bez jediného květu, ožrané listy špenátu, polámaná rajčata a shnilá semínka okurek. Tak to letos vypadá skoro na všech zahrádkách v republice. Vytrvalý déšť napáchal velké škody, a kdo vysázel plodiny mimo skleník, tomu zbyly jen oči pro pláč.

Přitom právě na začátku června je zvykem, že se začínají sklízet první plody píle zahrádkářů. Nejdříve jahody, kedlubny, salát, poté postupně rajčata, mrkev, petržel, celer a okurky. „Vypadá to dost katastrofálně, já jsem dokázal u záhonků vybudovat odtokový kanál, ten mi moc pomohl, jiní to nestihli, a teď jsou bez úrody,“ říká král moravských zahrádkářů Ladislav Koželuha (69).

Podle odborníků příliš nezáleží na tom, zda jste vysázeli sazenice, nebo zaseli. Hnijí semena i kořínky rostlin, půda je totiž kvůli neustálým přívalům vody zbavena kyslíku. „Je tomu tak ve většině případů,“ potvrdil Aha! předseda Českého zahrádkářského svazu v Bukovanech Josef Stix. Bohužel podle něj existuje jen jediná rada: co nejdříve zasít znovu a nebo sehnat zeleninu v obchodech. „Postřiky, které by úrodu zachránily před nepříznivým počasím, ještě nikdo nevymyslel,“ doplnil Stix. Pokud se vám alespoň část úrody podaří zachránit, měli byste se poptat po přípravcích proti plísni. „S tou budeme ještě hodně bojovat,“ varuje Stix. A zatímco plodiny hynou, současné počasí prospívá plevelům i živočišným škůdcům, takže se braňte i proti nim!

3 pravidla mokré zahrady

  • 1. Rostliny, které uhynuly, ihned zlikvidujeme. Nikdy nečekáme, že »se ještě vzpamatují«. Předejdeme tak šíření škůdců a plísní z uhynulých rostlin.
  • 2. Části rostlin napadené plísní vždy odstraňujeme a zlikvidujeme, aby se plíseň dál nešířila. Ideální je napadené listy spálit.
  • 3. Nebráníme se chemické ochraně. V některých případech jsou specializované přípravky proti plísním a houbám poslední možností, jak ze své úrody alespoň něco zachránit.

Libuše Matějková: Nejhůř dopadly okurky

Zahrádku má zničenou i Libuše Matějková z Brna. „Nejhůř dopadly okurky, prostě po nich není ani památky. Špenát nám jde do květu, vidět není jediný pořádný list. A třeba keříky rajčat? Máme tři, to není ani půlka toho, co jsme vysázeli,“ postěžovala si žena s tím, že poničeny jsou i stromy. „Na všech jabloních a dokonce i meruňkách jsou vidět akorát shnilé listy, plod skoro ani jeden. Doufám, že déšť nezničil růže a alespoň ty vykvetou. I když je pravda, že jsou plné mšic,“ dodala Matějková. Zahrádkářka se teď pokusí alespoň zčásti napravit škody, které způsobilo počasí a některé druhy zeleniny zasadí znovu. „Ale nevím, jestli nám úrodu nezničí předpovídaná horka,“ zoufá si žena.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.