Perný den na Hradě i ve Sněmovně: Takhle se vybírá, kdo bude vládnout! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Perný den na Hradě i ve Sněmovně: Takhle se vybírá, kdo bude vládnout!

09:00 Poslanecká sněmovna: Ve Sněmovně usedají jednací týmy ODS (zleva Petr Nečas, Petr Tluchoř a David Vodrážka) a TOP 09 (zprava Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík).
09:00 Poslanecká sněmovna: Ve Sněmovně usedají jednací týmy ODS (zleva Petr Nečas, Petr Tluchoř a David Vodrážka) a TOP 09 (zprava Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík). (Aha! – Petr Novotný, Alexandr Malachovský ČTK)

Včera, druhý den po ohlášení výsledků voleb, které »vyhrála« ČSSD s 22 procenty, se začali předsedové a místopředsedové parlamentních stran rojit po Praze. Šéfové pěti stran, které se dostaly do Sněmovny, se vystřídali na koberečku u prezidenta Václava Klause, pravicové týmy pak vyjednávaly o společné vládě. A výsledek? Žádný!

Klaus si sice vyslechl raporty předsedů, nerozhodl se ale, komu svěří sestavování vlády.
Bohuslav Sobotka (ČSSD) totiž většinovou levicovou vládu nesestaví. Prezident tedy čeká na další vývoj. Nechal se ale slyšet, že jiné východisko než koalici ODS, TOP 09 a VV, která by opanovala Sněmovnu se 118 křesly, nevidí…

Na čem se dohodli?

  • vládnout spolu pod vedením Petra Nečase coby premiéra
  • snížit počet poslanců
  • snížit platy a náhrady politiků
  • omezit imunitu politiků

13:00 Poslanecká sněmovna: Jednací tým VV (zleva Vít Bárta, Radek John, Kristýna Kočí) a ODS (zprava Petr Tluchoř, Petr Nečas, David Vodrážka). Na stole je pořád to samé, co na schůzce s TOP 09, i hrnky od kávy vypadaly nedotčeně. Asi to prostě všichni chtěli mít co nejdřív za sebou.

Na čem se dohodli?

  • bojovat proti zadlužování státu

Na čem se nedohodli?

  • bojovat proti korupci, což se ODS zdráhá přijmout jako prioritu

10:00 Klaus nasazuje profesionální úsměv, což je těžké, když jste pravicový konzervativec a podáváte ruku socialistickému mistopředsedovi Bohuslavu Sobotkovi.

11:00 Tohle už je pro Klause podstatně příjemnější – pravá ruka pravou ruku myje. Jen kdyby lídr ODS Petr Nečas nebyl o hlavu vyšší než on.

13:30 Šéf třetí nejsilnější strany Karel Schwarzenberg (TOP 09) je na Hradě ve svém živlu. Asi proto, že se pyšní knížecím titulem.

14:30 Předseda KSČM Vojtěch Filip je jediná hlava strany, která Klausovi oproti minulému volebnímu období »zůstala«. Ostatní strany buď vypadly anebo se jim vyměnili šéfové.

15:30 Někdejší novinář Radek John (šéf VV) a prezident Klaus se nemají v lásce a přes média se s chutí škádlí. To vysvětluje utrápené obličeje, které oba před schůzkou nasadili.

Klaus: Paroubek se zachoval správně!

Než odstartoval vyjednávání s lídry stran, které postoupily do Sněmovny, okomentoval prezident Václav Klaus svoje pocity z voleb Lidovým novinám. A co si myslí? Je v šoku z náhlých změn, skeptický vůči malým stranám a chválí odstoupení Jiřího Paroubka z čela sociální demokracie. Podívejte se sami...

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.