Lukáš Charvát (19) je na ulici - Zbyla mu jen urna matky... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lukáš Charvát (19) je na ulici - Zbyla mu jen urna matky...

LukášCharvát přišel nejprve o rodiče, pak i o domova příbuzné.
LukášCharvát přišel nejprve o rodiče, pak i o domova příbuzné.  (Aha! – Alexandr Malachovský)

Srdcervoucí příběh podobný pohádkové Popelce, ovšem bez šťastného konce, prožívá Lukáš Charvát (19) z Chomutova.

V jedenácti přišel o otce, v sedmnácti mu maminka zemřela na rakovinu. Do péče ho dostala teta, ze které se vyklubala gamblerka, jež mu ze sirotčího důchodu dávala jen 200 korun na měsíc. Prodala jeho byt a nakonec ho vyhodila na ulici s 30 korunami a urnou matky...

Na první pohled obyčejný bystrý kluk se bez vlastního přičinění ocitl na ulici poté, co mu život uštědřil takové rány, které by ustál jen málokdo. „Když mi bylo jedenáct, zemřel mi táta na infarkt. Zůstal jsem s maminkou, která od mých sedmi trpěla rakovinou děložního čípku a 4krát denně k nám chodily sestřičky píchat jí morfium,“ vzpomíná na své dětství Lukáš. Na začátku roku 2007 jeho maminka zákeřné nemoci podlehla a Lukáše se »ujala« sestra jeho matky.

„Byla to spíš taková otrokářská péče. Využívala mě, neměl jsem ani chvilku pro sebe, a i když jsem všechno udělal, vybíjela si na mně vztek,“ vypráví Lukáš. Do bytu, který sirotek podědil po rodičích, teta nastěhovala sestřenici, která neplatila nájem, nadělala dluhy a byt se musel prodat. „S prodejem jsem dal svolení. Teta zaplatila dluh sedmdesát tisíc, a když jsem následující týden chtěl těch zbylých sto padesát, řekla mi, že už je utratila. Pak jsem zjistil, že je prohrála v automatech,“ vysvětluje mladý muž.

Lukáš tedy zablokoval účet, na který mu chodil sirotčí důchod 9600 korun, aby ho dostával do vlastních rukou. Ve chvíli, kdy to jeho teta zjistila, vyhodila ho na ulici. „Nedala mi ani občanku, bez které mi na poště nevydají sirotčí důchod. A během týdne z bytu i se strýcem a sestřenkou zmizeli. Já jsem teď u rodičů kamaráda s jednou igelitkou a urnou matky,“ dodává student zdravotnické školy, kterému škola hradí obědy, městský úřad mu poskytl jednorázový příspěvek 3160 korun. „Na další nemám nárok. Za novou občanku bych musel zaplatit 1500 korun, které nemám. Měl bych si najít práci, ale tady v Chomutově není. Myslel jsem, že bych ji našel v Praze, ale nemám vlastně ani na cestu tam,“ říká Lukáš Charvát, který se už na začátku života ocitl v naprosto bezvýchodné situaci.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.