Student Lukáš L. (21) versus učitelé: Za tykání chce 150 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Student Lukáš L. (21) versus učitelé: Za tykání chce 150 tisíc!

Lukáš L. chce žalovat svou bývalou školu.
Lukáš L. chce žalovat svou bývalou školu. (Aha! – Alexandr Malalchovský, Karel Marten)

Takový případ české soudy ještě neřešily! Absolvent Střední školy informatiky a spojů v Brně Lukáš L. (21) chce žalovat svou bývalou vzdělávací instituci kvůli tomu, že mu kantoři bezostyšně tykali. A žádá 150 tisíc korun za psychickou újmu. Právníci mu dávají naději na úspěch!

„Už ve druháku mi bylo osmnáct, a tak jsem vyučující opakovaně prosil, ať mi vykají. Naprosto se to minulo účinkem. Naopak, jeden mistr na praxi mi začal navíc posměšně říkat chlapečku. Bylo to velmi ponižující,“ stěžuje si student, který se situaci rozhodl řešit až po vystudování, aby se mu případně učitelé nemohli za žalobu mstít špatnými známkami. Škole zatím navrhl dopisem mimosoudní vyrovnání. Žádá omluvu a coby náhradu nemajetkové újmy 150 tisíc Kč. Podle něj došlo k vážnému narušení integrity osobnosti a k zásahu do osobnostních práv ze strany školy. Ta mu mohla způsobit i psychickou újmu.

„Proč se o to zajímáte? Taková žaloba mi připadá jako dobrý vtip. Možná by bylo zajímavé vědět, proč je ten žák bývalý. Že u nás absolvoval s maturitou? Prosím. Ale má velmi zajímavé starosti,“ zlehčoval situaci po dotazu deníku Aha! ředitel brněnské školy Vladimír Šimíček.

„Pedagogové sami vyžadují respekt, proto nechápu, že ho upírají studentům. Mně se prostě jejich tykání příčilo. Případnou žalobou chci docílit, aby už nikdo další nemusel ze strany pedagogů zažívat stejné nedůstojné zacházení a posměšky,“ vysvětluje pan Lukáš. Pokud by soud vyhrál a získal žádanou částku, hodlá ji věnovat na vzdělávání sociálně znevýhodněných dětí. Částečně za pravdu mu dává i státní správa.

„Ministerstvo školství v této věci žádné doporučení nevydává – předpokládá se, že učitelé a studenti by měli být schopni si pravidla oslovování sami nastavit ke spokojenosti všech zúčastněných,“ tvrdí mluvčí ministerstva Šárka Svobodová.


Tohle je škola, do které Lukáš chodil.

Co říká právník?
Jakub Drábek: „Žalobu může postavit na tom, že utrpěl vážnou psychickou újmu, a pokud ji prokáže, má šanci tu částku vysoudit. Úspěch hodně záleží na konkrétním soudci.“

A co na to v jiné škole?
Mgr. Dana Vérostová, ředitelka SOŠ Morava, Brno: „Ve školním řádě máme zakotveno, že vykání mají právo vyžadovat vyučující i studenti. Na střední škole by mělo být vykání žákům automatické. Je to důstojnější forma komunikace. Chceme, aby studenti jednali jako dospělí, tak se k nim také tak chovejme. Učitelé někdy v prvním ročníku žákům navrhují, že jim budou tykat, ale pouze s jejich souhlasem. Tak je to v pořádku.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.