Kolaps pražské dopravy je zřejmě neodvratný - Stávka v MHD: Aha! radí, jak se bránit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kolaps pražské dopravy je zřejmě neodvratný - Stávka v MHD: Aha! radí, jak se bránit!

Kolony tramvají v době stávky neuvidíme!
Kolony tramvají v době stávky neuvidíme! (Aha! – Petr Novotný)

Hlavní město se zatím marně snaží odvrátit hrozící kolaps hromadné dopravy. Ten může nastat kvůli avizované stávce zaměstnanců dopravního podniku. A zdá se, že stávka je už neodvratná!

S odboráři včera nenašel společnou řeč ani primátor Pavel Bém. Jeho návrh, aby si vedení dopravního podniku snížilo platy o 30 procent a ostatní zaměstnanci o sedm procent, se odborářům nelíbí. „Cestující se termín stávky dozvědí určitě 24 hodin před jejím zahájením,“ ujišťuje předseda Odborového sdružení pražských dopraváků Petr Pulec. Stávka by přitom mohla propuknout už v úterý a dotkla by se až tří milionů lidí, kteří denně využívají MHD.

A proč se má stávkovat? Dopravní podnik kvůli nedostatku financí musí propouštět. Zbylým zaměstnancům se pak mají výrazně snížit platy. Odboráři ale za špatnou finanční situaci viní vedení Prahy.

Katastrofický scénář - Co všechno se může stát!

Statisíce lidí by zůstaly uvězněny doma, děti by se nedostaly do školy a lidé do práce. Všichni by k dopravě do zaměstnání začali využívat auta. Dopraváci navíc chtějí demonstrovat a tím by zablokovali důležité dopravní cesty. Už tak ucpané centrum Prahy by se stalo úplně neprůjezdné. Za volant by usedli i tzv. sváteční řidiči, kteří by celou situaci jen zhoršili. Omezení dopravy by se výrazně dotklo i důchodců, kteří jsou na dopravě závislí např. při nákupech a cestách k lékaři. V ohrožení života by se tak ocitly tisíce lidí.

NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI
  • Kdy bude znám termín stávky?
    Pokud se stávka uskuteční, její termín by měl být znám 24 hodin před zahájením. Odboráři ale přesný termín zatím neupřesnili.
  • Kdy může stávka vypuknout?
    Teoreticky už v úterý ráno. V neděli večer má totiž dojít k dalšímu jednání krizového štábu stávkového výboru. Po něm by už mohl být znám i přesný termín stávky.
  • Jak dlouho by trvala?
    Jednalo by se o časově neomezenou stávku, trvala by tak dlouho, než by došlo k dohodě města s odboráři.
  • Kdo všechno by se ke stávce připojil?
    Asi všech 11 500 zaměstnanců dopravního podniku, tedy řidiči metra, autobusů a tramvají.
  • Jak by vypadala situace v Praze?
  • Doprava by zkolabovala. Zastavila by se tramvajová doprava, metro, stejně tak jako doprava na silnicích, protože by lidé místo MHD jeli do zaměstnání autem. V ranní špičce by se doprava v Praze úplně zastavila.
  • Jak se mám bránit? Kdo by nám nahradil finanční škody?
    Zaměstnavatel může případnou náhradu škody vymáhat na organizátorech stávky soudně. Lidé by pak mohli škodu vymáhat na dopravním podniku, protože by nezajistil služby tak, jak má.
  • Co radí právníci?
    Předem se domluvit se zaměstnavatelem, jak by celou situaci řešil, nebo si vzít dovolenou.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.