Pýchavka obrovská: Léčí rakovinu, ničí oči a sex! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pýchavka obrovská: Léčí rakovinu, ničí oči a sex!

Kouzelná houba pýchavka.
Kouzelná houba pýchavka. (Profimedia.cz, ara)

5:00 (lt) – Asi každý houbař už si tyhle velké bílé koule někdy přinesl z lesa domů. Málokdo ale ví, že pýchavka obrovská je téměř kouzelná houba. Kromě toho, že obsahuje látky, které bojují proti rakovině prsu i leukemii, je totiž pěkně záludná. Pokud jí sníte opravdu hodně, chuť na sex vás úplně přejde!

Těšíte-li se na milostné hrátky se svou partnerkou či partnerem, k romantické večeři si určitě nedávejte řízečky z pýchavky obrovské. V knihách o léčebných účincích hub se uvádí, že tahle houba působí jako antiafrodiziakum! „Obsahuje látku, která tlumí sexuální chuť. Stejnou látku obsahuje i jeden druh holubinek v Africe. Tamní muži, když jdou do války, tak je dají sníst svým ženám, aby jim byly věrné,“ vysvětluje přední český mykolog Jiří Baier. I pýchavka vám tedy s nadsázkou může zajistit věrnost partnera.

Kromě téhle méně příjemné vlastnosti má ale pýchavka obrovská, stejně jako pýchavka obecná, mnoho jiných pozitiv. „Je potvrzeno, že zastavuje třináct druhů rakoviny, pomáhá proti nádorům prsu nebo leukemii. Sbírat ji a jíst má velké preventivní účinky,“ popsal Baier.

Kulatá houba pomáhá i při zánětech močových cest, při chudokrevnosti, špatné průchodnosti tepen, zastavuje drobná krvácení a dezinfikuje rány. „Používá se buď čaj ze sušené rozdrcené pýchavky, nebo lihová tinktura z výtrusů houby. Pokud se v lese zraníte, potřete si ránu vnitřkem pýchavky. Ta houba je úžasný lékař,“ potvrzuje známý mykolog.

Jen na jednu věc je třeba dát si pozor. Výtrusy pýchavky jsou sice léčivé, pokud se ale dostanou do oka, udělají tam pěknou paseku. „Výtrusy mají malinkaté háčky. V ráně po-máhají, ale pokud si je roznesete do oka, způsobují prudké záněty,“ dodal Baier.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.