Otevřela první etiopská restaurace
PRAHA – Ochutnat etiopské speciality můžete od včerejška i v Česku. Uvaří vám je v restauraci Ethiopia Cafe v Praze. Majitel podniku Jiří Škvor v této africké zemi dva roky žil. Když ale chtěl zprostředkovat etiopskou kuchyni Čechům, narazil na problém.
..
Etiopie totiž nedovoluje vyvážet ze země základní potraviny, jako je třeba mouka z rostliny teff. Jiří Škvor našel originální způsob, jak africké suroviny pro svůj podnik získat. „Menší množství jídla se vyvážet smí, jenže to by zase bylo neúnosně drahé. Naštěstí mám v Etiopii hodně známých. Vždycky když cestují do Česka, vezmou mi pár kilo mouky a koření do batůžku,“ vysvětluje Škvor. Základem etiopské kuchyně jsou dva druhy koření, berberia a mitimata. Všechna jídla se servírují na placce z mouky teff zvané injara. Před jídlem vám personál nabídne mísu vody a mýdlo. V Etiopii se totiž jí rukama. Choulostivější hosté na požádání dostanou příbor. V restauraci se také podává výhradně etiopská káva. Část výdělku jde na konto organizace Člověk v tísni – Etiopie.
Etiopané mají prý s Čechy kupodivu hodně společného. „Máme podobný smysl pro humor a zvyk vtipkovat, když nám teče do bot. Tak dokážou oba národy ledacos přežít,“ tvrdí Jiří Škvor. Hlavní jídlo v nové restauraci pořídíte od 139 Kč...