Obamova sobota - Nejdřív peklo! Pak Česko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Obamova sobota - Nejdřív peklo! Pak Česko

18:46 - Nejmocnější muž světa Barack Obama s manželkou právě vystupují v Praze z letadla.
18:46 - Nejmocnější muž světa Barack Obama s manželkou právě vystupují v Praze z letadla. (Aha! – David Kundrát, Martin Přibyl)

ŠTRASBURK/PRAHA – Včera v 18.32 se Česko konečně dočkalo! Na staré ruzyňské letiště dosedl letoun Air Force One nejmocnějšího muže světa, prezidenta USA Baracka Obamy (47). Přiletěla s ním i manželka Michelle (45) či ministryně zahraničí Hillary Clintonová (61).

Včera v 18.32 se Česko konečně dočkalo! Na staré ruzyňské letiště dosedl letoun Air Force One nejmocnějšího muže světa, prezidenta USA Baracka Obamy (47). Přiletěla s ním i manželka Michelle (45) či ministryně zahraničí Hillary Clintonová (61). Na letišti Obamu přivítal prezident Václav Klaus (67) s manželkou Livií (65) a premiérem Mirkem Topolánkem (52, přišel sám). Před cestou do Prahy však Obama zažil peklo – zúčastnil se summitu NATO ve Štrasburku, který tisíce násilnických demonstrantů proměnily v krvavá jatka. Navíc se protáhla jednání o novém tajemníkovi NATO, a tak přišly komplikace – Obama proto přiletěl do Prahy s dvouhodinovým zpožděním.

Po několika minutách »rolování« po přistávací dráze speciál amerického prezidenta zastavil a v 18.46 se Barack i Michelle Obamovi objevili na přistaveným schůdcích. Nechybělo tradiční zamávání, pak se uvítali s naším prezidentským párem a osamoceným Topolánkem. Ten zanechal partnerku Lucii Talmanovou doma. Nad tím se podivoval odborník na protokol a etiketu Ladislav Špaček. „Má s ní dítě, nikdo nepochybuje, že je jeho partnerkou, nemohl by ho nikdo nutit, aby šel s jinou ženou,“ řekl na ČT. Topolánek je stále ženatý s Pavlou, ale už dva roky s ní nežije. Podle Špačka je tato situace zvláštní pro Michelle Obamovou, nemá totiž při zdvořilostní konverzaci protějšek. Na včerejším přivítání byla zajímavá ještě jedna věc – Topolánek s Klausem neprohodil snad ani jedno slovo, mluvil jen s jeho ženou Livií. Premiér v demisi viní prezidenta z pádu své vlády a vztahy mezi nimi jsou na bodu mrazu. Obamův přílet točil režisér Filip Renč, asi do nového dokumentu.

Za pouhé tři minuty Barack s Michelle nasedli do přistavené obrněné limuzíny Cadillac One a kolona vozidel se dala směrem k hotelu Hilton, kde Obamovi přespali. Kvůli zmatení případných útočníků byly v koloně dvě totožné limuzíny. Prezidentská kolona ale jela jen jedna, druhá, která má mást, se prý v tak malém městě jako je Praha nepoužívá. Podél silnic stály stovky lidí a mávaly Obamově koloně. Asi v 19.10 dorazili Obamovi do hotelu Hilton. Pak se setkali s Američany žijícími v Česku. Do uzávěrky tohoto vydání nebylo jasné, jestli se prezidenstký pár vydal na večeři do centra Prahy nebo zůstal v hotelu.

Hláška dne

„Nevím, jak se to řekne v rakouštině.“
Barack Obama ve Štrasburku odpovídal na dotaz rakouské novinářce. Že by se ve svých »znalostech« nakazil od předchůdce George Bushe?

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

20 věcí, které o Obamovi (asi) nevíte!

Hotel Hilton: Nedobytná pevnost!

5.4.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.